Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H κρίση, το ράλι και η «ψόφια γάτα»

Πολλοί πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, άλλοι όμως βρίσκουν στη σημερινή κρίση ομοιότητες με τη δεκαετία του 1970, οπότε μετά το ράλι μπορεί να θυμηθούμε τα περί… ψόφιας γάτας.

H κρίση, το ράλι και η «ψόφια γάτα»
Η ανοδική κίνηση της Σοφοκλέους και των άλλων μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε την αφορμή σε αρκετούς να ισχυριστούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Όμως, δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η άνοδος δεν αντιπροσωπεύει τίποτε περισσότερο από το διάσημο «τίναγμα της ψόφιας γάτας».

Ανάμεσα στους τελευταίους βρίσκονται κι εκείνοι που πιστεύουν ότι η σημερινή κρίση μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη των μέσων της δεκαετίας του 1970 και συγκεκριμένα της περιόδου 1973 - 1975.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, η αύξηση της ανεργίας και οι απολύσεις για 3ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία από την οποία ξεκίνησε η πιστωτική κρίση έχει μπει σε φάση ύφεσης.

Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση των τιμών των κατοικιών που φτάνει το 20% σε ετήσια βάση από την αρχή της χρονιάς και την υποχώρηση των μετοχών που αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο των αμερικανικών νοικοκυριών σημαίνει ότι ο κλοιός γύρω από τα τελευταία σφίγγει επικίνδυνα.

Οι προσπάθειες της Fed να μειώσει τα επιτόκια και να δώσει ρευστότητα στην αγορά μπορεί να λειτουργούν θετικά, είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να αποτρέψουν τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών που αντιπροσωπεύουν το 70% και πλέον του αμερικανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Είναι κάτι που παρατηρήθηκε επίσης τη δεκαετία του 1970 όταν στη θέση του σημερινού καθηγητή οικονομικών κ. Μπερνάνκε στην προεδρία της Fed καθόταν ένας άλλος γνωστός ακαδημαϊκός, ο κ. Άρθουρ Μπερνς.

Κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας την περίοδο 1973 - 1975 οι τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου ανέβαιναν απότομα και σταθερά, κάτι που παρατηρείται και σήμερα.

Τι θα έπρεπε να περιμένουμε από χρηματιστηριακής πλευράς αν όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι η τωρινή κρίση μοιάζει περισσότερο με την ύφεση στα μέσα της δεκαετίας του 1970 έχουν δίκιο;

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση διήρκεσε 16 μήνες και ο δείκτης S&P 500 βούτηξε 40%. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν 45% και ορισμένες περιφερειακές 50%. Άλλοι κλάδοι, όπως οι μετοχές των εταιριών που κατασκεύαζαν σπίτια, υποχώρησαν 85% από την κορυφή μέχρι το χαμηλότερο σημείο που έπιασαν εκείνη την εποχή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ανωτέρω νούμερα εκπέμπουν απαισιοδοξία που αν επαληθευτεί θα σπρώξει τη χρηματιστηριακή ανάκαμψη στο 2009.

Πρόκειται για μήνυμα που είναι τελείως αντίθετο με το πιο αισιόδοξο μήνυμα το οποίο στέλνουν οι μέσοι όροι σε διάρκεια (μήνες) και ποσοστό πτώσης των χρηματιστηριακών αγορών από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα.

Ο χρόνος θα δείξει αν η τωρινή κρίση είναι ανάλογη εκείνης στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και αν οι οπαδοί της θεωρίας έχουν δίκιο.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v