H Ψωροκώσταινα και οι ξένοι επενδυτές

Πέρα από τους αριθμούς και τις αποτιμήσεις, στις αποφάσεις των ξένων θεσμικών παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα. Σε μερικά απ’ αυτά δίνουμε τώρα τελευταία την εικόνα της Ψωροκώσταινας και ασφαλώς το πληρώνει το Χ.Α.

H Ψωροκώσταινα και οι ξένοι επενδυτές
Ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος, λέει ο θυμόσοφος λαός και ως συνήθως έχει δίκιο.

Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές της Σοφοκλέους το προηγούμενο διάστημα οφείλονται όντως σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετά hedge funds και στις εκροές από παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για τους οποίους η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έγινε αντικείμενο επιθετικών ρευστοποιήσεων το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για λόγους που είναι «άκρως ελληνικοί» αφού δεν συναντιούνται σε άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές και χώρες.

«Γιατί να μη βάλω πρώτες προς ρευστοποίηση τις ελληνικές μετοχές αφού τηλεφωνώ στη χρηματιστηριακή εταιρία στην Αθήνα και μου λένε να επικοινωνήσω ξανά μαζί τους σε 2 ώρες επειδή δεν έχουν ρεύμα;» ρωτούσε την Παρασκευή στέλεχος μεγάλου ξένου θεσμικού επενδυτή στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Είναι μια παράπλευρη απώλεια των διακοπών ρεύματος που προκάλεσε η απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το προηγούμενο διάστημα και την οποία λίγοι από μας ίσως είχαν αντιληφθεί.

Το γεγονός ότι ήρθε μετά το 3ήμερο χρηματιστηριακό μπλακ άουτ που προκάλεσε η απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος έκανε απλώς τα πράγματα χειρότερα.

«Γιατί να μην πουλήσω πρώτα τις ελληνικές μετοχές που έχουμε στο χαρτοφυλάκιο σήμερα που το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ανοιχτό και μπορώ να το κάνω αφού αύριο - μεθαύριο δεν γνωρίζω τι θα συμβεί, αντί να πουλήσω μετοχές στο γερμανικό χρηματιστήριο που ξέρω ότι θα είναι σίγουρα ανοιχτό και θα πάρουμε τα λεφτά μας αν τα χρειαστούμε;» συμπλήρωσε ο ίδιος άνθρωπος.

Το περίφημο ρίσκο διακανονισμού των συναλλαγών και εκτέλεσης των συναλλαγών σε όλο το μεγαλείο του.

Δυστυχώς, πρόκειται για μια άλλη δυσάρεστη πραγματικότητα του ελληνικού χρηματιστηριακού γίγνεσθαι όπως τη βλέπουν ορισμένοι τουλάχιστον μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού.
Η τελευταία αποκαλύπτει ότι η πτωτική τάση των διεθνών αγορών δεν εξηγεί πλήρως την επιθετικότητα των πωλήσεων σε ελληνικές μετοχές το τελευταίο διάστημα.

Το άσχημο για τη Σοφοκλέους είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς αγορές διέρχονται κρίση αφού τέτοιου είδους θέματα τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής σε τέτοιες περιόδους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν οι εποχές ήταν καλές, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές θα είχαν τόσο βραχεία μνήμη όσο αυτήν που ορισμένοι πιστεύουν ότι έχουν οι Έλληνες. Ίσως τα πράγματα να ήταν λίγο καλύτερα, γιατί η πίεση για εξεύρεση ρευστότητας θα ήταν μικρότερη, όμως το στίγμα και το επιπρόσθετο ρίσκο δεν θα εξέλειπαν.

Όλα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε παρερμηνείες. Η πορεία των διεθνών αγορών, η κατάσταση των ξένων θεσμικών και οι προοπτικές των ελληνικών εταιριών συνεχίζουν να είναι οι κυριότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν την τάση στη Σοφοκλέους.

Όταν όμως προστίθενται οι τμηματικές διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ και η μη εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών λόγω απεργίας, το τελικό αποτέλεσμα είναι χειρότερο και μεταφράζεται σε υποαπόδοση της Σοφοκλέους έναντι των ξένων αγορών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v