Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πίεση θα αυξάνεται όσο η «ομαλή προσγείωση» αμφισβητείται

Η κατάρα των υψηλών προσδοκιών χτύπησε τις χρηματιστηριακές αγορές οι οποίες έχουν ενστερνιστεί το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας. Οτιδήποτε διαφορετικό θα προκαλέσει αναταράξεις ακόμη κι αν δεν είναι τυφώνας Κατηγορίας 3.

Η πίεση θα αυξάνεται όσο η «ομαλή προσγείωση» αμφισβητείται

Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας διακοπών με μικρή συναλλακτική δραστηριότητα στις αγορές και τους περισσότερους traders και θεσμικούς διαχειριστές στις παραλίες.

Όμως, φέτος, θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των αγορών στα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Τα τελευταία ήλθαν να προστεθούν στα απογοητευτικά αποτελέσματα τεχνολογικών εταιρειών όπως η Alphabet, η Intel και η Amazon, την αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή και την αύξηση των επιτοκίων στην Ιαπωνία που έστειλε τον δείκτη Nikkei σχεδόν 6% χαμηλότερα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται καταφύγιο σε δύσκολες εποχές, ανέβηκε σε νέα ιστορικά υψηλά και το πετρέλαιο μπρέντ έπεσε στα 78 δολάρια το βαρέλι και το δολάριο υποχώρησε στο 1,09 έναντι του ευρώ.  

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 βρέθηκε την Παρασκευή στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Νοέμβριο και οι μετοχές των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου και πλέον.

Παρά την πτώση, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες S&P 500 και ο Nasdaq κερδίζουν 12% περίπου από την αρχή του 2024. Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν ράλι προς το τέλος του έτους όταν το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής θα έχει γίνει γνωστό και η Fed θα έχει ξεκινήσει να μειώνει επιτόκια. 

Πάντως, την Παρασκευή νωρίς το πρωί στο Χ, ο Bill Gross, ο αποκαλούμενος «βασιλιάς των ομολόγων» και συνιδρυτής της PIMCO, έστειλε μήνυμα απαισιοδοξίας, γράφοντας ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να σταματήσουν να μιλάνε για αγορές στη πτώση (dip) και να αρχίσουν να πουλάνε στις ανακάμψεις.»

Αρκετοί μετέφρασαν ως σήμα πώλησης ένα ακόμη νέο που έγινε γνωστό το περασμένο Σάββατο. 

Η έκθεση της Berkshire Hathaway του Γ. Μπάφετ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου αποκάλυψε ότι πούλησε μετοχές της Apple αξίας 75,5 δισ. δολαρίων, σχεδόν μειώνοντας στο μισό την συμμετοχή της, ανεβάζοντας την διαθέσιμη ρευστότητά της στα 277 δισ. δολάρια περίπου. Οι συναλλαγές έλαβαν χώρα πριν από το πρόσφατο ξεπούλημα, και καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Ακόμη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η καμπύλη των αμερικανικών αποδόσεων (yield curve) παραμένει αντεστραμμένη για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία. Όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, π.χ. 30ετή ή 10ετή, είναι χαμηλότερα από τα βραχυπρόθεσμα, αυτό εκλαμβάνεται ως ένδειξη ύφεσης. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής αυτή τη φορά.  

Επιπλέον, οι αρκούδες επισημαίνουν ότι η αμερικανική προσφορά χρήματος Μ2 βρίσκεται 3,2% χαμηλότερα (Ιούνιος 2024) από το ρεκόρ του Απριλίου 2022. Πρόκειται για την πρώτη σωρευτική πτώση κατά 25 τουλάχιστον του Μ2 από την Μεγάλη Ύφεση. Μείωση της τάξης του 2% ή περισσότερο έχουν καταγραφεί μόνο 5 φορές τα τελευταία 154 χρόνια.  Τις 4 προηγούμενες φορές, η πτώση του Μ2 κατά 2% τουλάχιστον συνοδεύθηκε από ύφεση και διψήφιο ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την Reventure Consulting. 

Από την άλλη πλευρά, οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν την πτώση της προσφοράς χρήματος λογική αν ληφθεί υπόψη ότι αυξήθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση την περίοδο της πανδημίας.

Θα μπορούσε μια επιθετική μείωση επιτοκίων από την Fed να αλλάξει το κλίμα; Ενδεχομένως. 

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες προβλέπουν πλέον ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά 0,50 της μονάδας τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο. Μάλιστα, ο Folleri της Citi δίνει πιθανότητες αυτό να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προετοιμάζεται για περισσότερες αναταράξεις στις αγορές λόγω των ανωτέρω ανησυχιών καθώς το βασικό σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας αμφισβητείται.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v