Η ελληνική οικονομία μπορεί να πάει πίσω στη ΜΕΘ

Όπως ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος προέρχεται από σοβαρή εγχείρηση, έτσι και η ελληνική οικονομία πέρασε μια βαθιά κρίση, μπήκε στη φάση της ανάρρωσης και τώρα επανέρχεται. Όμως, κουβαλάει αρκετά κουσούρια για να τη στείλουν πίσω στην εντατική.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να πάει πίσω στη ΜΕΘ

Ένα πράγμα για το οποίο η στήλη εκτιμά τους ανθρώπους του αποκαλούμενου buy side, δηλ. της πλευράς των αγοραστών όπως είναι τα hedge funds κ.λπ., είναι ότι ως επί το πλείστον είναι πρακτικοί άνθρωποι. Ιδίως όταν το συνδυάζουν με υψηλή θεωρητική κατάρτιση για τη δουλειά τους. 

Ένας  από αυτούς είναι ο D.W., ο οποίος κατέχει υψηλή θέση σε μεγάλη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Καλιφόρνια.   

Κάτι ο θαυμασμός του για την Αρχαία Ελλάδα, κάτι ένας κοινός γνωστός, κάτι οι θετικές αναφορές στην ελληνική οικονομία σε κάποιες εκθέσεις οίκων του supply side, π.χ. επενδυτικές τράπεζες, και στον διεθνή Τύπο έπεισαν τον D.W. να ρίξει μια ματιά στην ελληνική οικονομία.

Η συζήτηση μαζί του ήταν ενδιαφέρουσα.  

Ο D.W. συμμερίζεται την κυρίαρχη άποψη της αγοράς ότι η ελληνική οικονομία έχει μερικά καλά χρόνια μπροστά της, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπεραποδίδει της ευρωζώνης για τους γνωστούς λόγους π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος αποδέχεται επίσης ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί πρόβλημα για το προβλέψιμο μέλλον (forseeable future).

Όμως, τα καλά νέα σταματάνε κάπου εκεί. Μετά ξεκινάνε οι ενστάσεις του D.W. για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, παρότι ο επενδυτικός ορίζοντάς του είναι πολύ βραχύτερος. 

Βλέπω ότι ο πληθυσμός σας γηράσκει γρήγορα και το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας προβλέπεται να συρρικνωθεί τις επόμενες δεκαετίες, έχοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ, μας είπε.

Όμως, ο D.W. δεν σταμάτησε εκεί. Βλέπω επίσης, πρόσθεσε, ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνολικής παραγωγικότητας (TFP) είναι ισχνός επί δεκαετίες και ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη. 

«Αυτά είναι σωστά αλλά η Ελλάδα προσβλέπει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων», αντικρούσαμε. «Έτσι φαίνεται αλλά η περίοδος των υψηλών επενδύσεων δεν θα διαρκέσει για πάντα», απάντησε. Το σκέφθηκε για μια στιγμή και ρώτησε: «Υπάρχει βούληση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους πολιτικούς και την ελληνική κοινωνία;».

Επειδή θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους συνομιλητές μας, αλλά και όχι τόσο αρνητικοί (επειδή ήταν ξένος), η απάντησή μας ήταν κάπως διπλωματική. «Υπάρχει διάθεση για κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κάποιους τομείς αλλά όχι μεγάλη», του είπαμε.

Με τέτοια δημογραφικά και τόσο χαμηλό ρυθμό παραγωγικότητας χωρίς γενναίες μεταρρυθμίσεις, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να παραμείνει στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την επενδυτική ανάκαμψη, επισήμανε ο D.W.

Τα  15 λεπτά που ήταν το όριο της τηλεφωνικής επικοινωνίας είχαν γίνει 30 και έπρεπε να ολοκληρωθεί. 

«Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα. Αν όμως ήσουν πιο νέος θα σου πρότεινα να αναζητήσεις ευκαιρίες αλλού», ήταν η τελευταία του φράση όλο νόημα. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v