Ελλάδα: Από τους ουραγούς σε εισοδήματα και παραγωγικότητα 

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη και η σύγκριση αποβαίνει ακόμη πιο πολύ εις βάρος μας σε όρους αγοραστικής δύναμης. Όμως, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας.

Ελλάδα: Από τους ουραγούς σε εισοδήματα και παραγωγικότητα

Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου είχαμε αναφερθεί στο θέμα της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. 

Ακόμη και σε περιπτώσεις που το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας σε τρέχουσες τιμές (ΑΕΠ δια του πληθυσμού) ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες χώρες, το κατά κεφαλήν εισόδημα εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ήταν ίδιο ή χαμηλότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldometer.

Eίχαμε αναφερθεί τότε στην Τουρκία, η οποία είχε κατά κεφαλήν εισόδημα 10,600 δολάρια το 2022, έναντι 21,100 δολαρίων της Ελλάδας. Όμως, η αγοραστική δύναμη των Τούρκων ήταν 37,300 έναντι 36,800 δολαρίων των Ελλήνων πέρυσι. 

Η Τουρκία δεν ήταν η μοναδική χώρα με χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από το δικό μας αλλά μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Η Κροατία, η Ρουμανία,  η Πολωνία, η Ουγγαρία κ.λπ. ανήκαν επίσης στο κλαμπ. «… Η Κύπρος, με κατά κεφαλήν εισόδημα 22.700 δολάρια σε τρέχουσες τιμές, έχει σχεδόν 50 χιλ. δολάρια…», γράφαμε.

Όμως, το κατά κεφαλήν εισόδημα και η αγοραστική δύναμή του είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η παραγωγικότητα εργασίας. Η τελευταία παρέχει τα θεμέλια για την ποιότητα ζωής σε μια χώρα. Αν η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται, μια σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει ότι θα εργάζεται τις ίδιες  ή λιγότερες ώρες την εβδομάδα με πριν και θα καταναλώνει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες.

Η παραγωγικότητα εργασίας αυξάνεται συνήθως όταν η οικονομία αναπτύσσεται καθώς οι εργοδότες περιμένουν να βεβαιωθούν ότι όλα πάνε καλά, πριν κάνουν προσλήψεις. Επίσης, οι επενδύσεις σε μηχανήματα κ.λπ. αυξάνονται, τονώνοντας περαιτέρω την παραγωγικότητα με τον χρόνο.     

Ρίξαμε λοιπόν μια ματιά στα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την παραγωγικότητα εργασίας (ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας) στην Ελλάδα. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ήταν 33,6 δολάρια το 2022, όση δηλαδή περίπου ήταν το μακρινό 1999. Η υψηλότερη επίδοση της Ελλάδας από το 1983 που ξεκινά η σειρά είναι τα 41 δολάρια το 2007. Το ΑΕΠ υπολογίζεται σε δολάρια με σταθερές τιμές και έτος βάσης το 2015, ενώ έχει ληφθεί υπόψη η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). 

Για λόγους σύγκρισης, η παραγωγικότητα εργασίας εκτιμάται ότι ήταν 68,5 δολάρια στη Γερμανία το 2022, 54,2 δολάρια στην Ιταλία, 53,1 στην Ισπανία, 43,1 στην Πορτογαλία, 40,8 στην Ουγγαρία και 131,6 δολάρια στην Ιρλανδία. Ακόμη και η Τουρκία μάς ξεπέρασε με 53,1 δολάρια.

Η Ελλάδα υστερούσε πολύ τόσο έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης των 19 καθώς ήταν 60,8 δολάρια και έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που ήταν 55,7 δολάρια. 

Κοντολογίς, τα ανωτέρω νούμερα δείχνουν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα μπροστά της. Χωρίς σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας είναι ουτοπικό να μιλάμε για σημαντικές πραγματικές αυξήσεις μισθών και βελτίωση του επιπέδου ζωής του μέσου Έλληνα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v