Οσοι ήλπιζαν ή πίστευαν ότι το ΔΝΤ θα αποχωρούσε από το ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Γερμανία, το πιθανότερο είναι πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελείται είτε από τους χριστιανοδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) σε κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε αυτά τα κόμματα και τους Πράσινους.
Με άλλα λόγια, το FDP θα είναι πολύ πιθανόν στην κυβέρνηση και επομένως δεν μπορεί να αγνοηθεί η θέση που εξέφρασε χθες ο επικεφαλής του για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Λίντνερ ανέφερε ότι το FDP ήταν υπέρ των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ συμμετείχε σ’ αυτά, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μ’ αυτή τη δήλωση, ο ίδιος έκανε σαφές ότι θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, που θέλουμε να ελπίζουμε πως είναι ο Αύγουστος του 2018.
Να θυμίσουμε πως το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τον περασμένο Ιούλιο πρόγραμμα προληπτικής στήριξης της Ελλάδας, ύψους 1,6 δισ. ευρώ επί της αρχής.
Τα λεφτά παρακρατούνται μέχρις ότου οι Ευρωπαίοι δανειστές καταλήξουν σε μέτρα ελάφρυνσης που θα διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει στις 31 Αυγούστου του 2018.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες να αποχωρήσει το Ταμείο πριν το τέλος του προγράμματος, παρότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο μπορεί να δρομολογηθεί νωρίτερα.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιταχύνει και να διεξάγει νωρίτερα το stress test των ελληνικών τραπεζών το 2018.
Ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε τις διαρροές ότι η ΕΚΤ δεν συνηγορεί υπέρ του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR), αλλά επιθυμεί να φθάσει σε κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ για τη διεξαγωγή ενός εμπροσθοβαρούς stress test τους επόμενους μήνες.
Η λογική υπαγορεύει ότι ο λογαριασμός του stress test, αν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ, θα είναι κοντά στις απαιτήσεις του Ταμείου.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πορευθεί με βασική υπόθεση πως το Ταμείο θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, παρόν στο πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Επομένως, ο έλεγχος θα είναι αυστηρός και ίσως προκύψει ζήτημα με εμπροσθοβαρή εφαρμογή μέτρων, αν το Ταμείο διαπιστώσει πως η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 τίθεται σε κίνδυνο.
Μαζί λοιπόν δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε με το ΔΝΤ.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.