Ένα χρόνο πριν, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε κλείσει στις 625,310 μονάδες.
Χθες, ο ίδιος δείκτης έκλεισε στις 831,87 μονάδες, δηλαδή 33% περίπου πιο πάνω, αλλά 0,7% χαμηλότερα από τις 837,94 μονάδες, στις οποίες είχε κλείσει στο τέλος του 2016.
Μόνο τον τελευταίο μήνα έχει χάσει το 20% περίπου της αξίας του.
Σύμφωνα με μια εκδοχή που έχουμε ακούσει από άτομα που κινούνται στον χώρο των private equity funds, η πτώση αντικατοπτρίζει κυρίως τις ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2018 και μετά παρά τη βελτίωση κάποιων δεικτών.
Οι ίδιοι επικεντρώνονται στις περιπτώσεις της Eldorado Gold, της Ελληνικό και της επένδυσης στην Κασιόπη στην Κέρκυρα.
Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά των τραπεζών, που είναι κυκλικά plays και ήδη επιβαρύνονται από το μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, συμπιέζοντας τις μετοχές τους.
Αν όμως είχαν δίκιο, τα ελληνικά ομόλογα θα έπρεπε επίσης να αντιδράσουν, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.
Μια άλλη μερική εξήγηση συνδέει την πορεία των μετοχών με ενδεχόμενους «σκελετούς» που μπορεί να βρεθούν από τις έρευνες για δάνεια του παρελθόντος, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όμως, ακόμη κι αν βρεθούν «σκελετοί», τα νούμερα δεν πρόκειται να είναι μεγάλα όπως εκτιμάται.
Επομένως, ερχόμαστε στη κυρίαρχη άποψη που θέλει τις τραπεζικές μετοχές να είναι θύμα της διαφωνίας της ΕΚΤ με το ΔΝΤ στο θέμα της διενέργειας ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR), που σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία μοιάζει πιο πειστική.
Να θυμίσουμε ότι το τρίτο πρόγραμμα προέβλεπε τo 2015 την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με 25 δισ. ευρώ από τον ESM.
Όμως, το AQR και το stress test ανέδειξαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 14-15 δισ. ευρώ, με τον ESM να βάζει γύρω στα 5-6 δισ., προς τέρψη των Ευρωπαίων δανειστών που δεν ήθελαν να βάλουν όλα τα λεφτά και της κυβέρνησης που δεν ήθελε το δημόσιο χρέος να αυξηθεί ανάλογα.
Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να διενεργήσει AQR αυτή τη χρονική στιγμή, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες.
Πιθανόν αυτό συμβαίνει γιατί δεν θέλει να βάλει τις τράπεζες σε μεγαλύτερη δοκιμασία, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες από τα capital controls και την απουσία σημαντικών εισροών καταθέσεων.
Όμως, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 10 δισ. ευρώ για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο, όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά.
Μπακαλίστικα, αν τα 10 εκατ. ευρώ προστεθούν στα 14-15 δισ. ευρώ, το σύνολο ανεβαίνει στα 25 δισ. του 2015.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε σχετικά, σύμφωνα με το euro2day.gr.
«Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί. Μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος» (σ.σ. η επερχόμενη αξιολόγηση είναι η πρώτη με βάση το νέο πρόγραμμα του Ταμείου).
Προφανώς, για να πάμε παρακάτω με τις αξιολογήσεις, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους στο θέμα των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει λογικά να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός.
Υπάρχουν ήδη δείγματα γραφής.
Το καλοκαίρι, το ΔΝΤ κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους Γερμανούς για να βρεθεί λύση που επέτρεπε στην Ελλάδα να βγει στις αγορές με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών.
Ατομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις θεωρούν πολύ πιθανό η ΕΚΤ να διενεργήσει κάποιον έλεγχο, stress test στις ελληνικές τράπεζες που θα ικανοποιεί εν μέρει το ΔΝΤ.
Από αυτή την έρευνα θα προκύψει ένας λογαριασμός αδιευκρίνιστου ύψους για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα ίδια άτομα.
Το AQR μπορεί να περιμένει για αργότερα, όταν διενεργηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακούγεται λογικό και μάλλον προς τα εκεί θα πάμε. Όμως, ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Η αβεβαιότητα δεν βοηθά ούτε τις τράπεζες και τις μετοχές τους, ούτε την ελληνική οικονομία.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.