Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ENT έρχεται αλλά... μη χαίρεστε

Οταν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να έχει το ΔΝΤ. Αν λοιπόν οι Βρυξέλλες μέσω Γιούνκερ χθες και το Βερολίνο θέλουν το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), αυτό θα γίνει. Όμως, η Αθήνα δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες.

To ENT έρχεται αλλά... μη χαίρεστε

Κατά τη χθεσινή ομιλία του State of the Union Address στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ).

Δεν είναι ο μόνος. Κι άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ταχθεί υπέρ του ΕΝΤ.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που γερμανικές εφημερίδες ήθελαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σχεδιάζει τη μετάλλαξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ΕΝΤ.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σόιμπλε φέρεται να ήταν αντίθετος στην ανάμειξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα το 2010, σε αντίθεση με την κα Μέρκελ.

Η καγκελάριος θεωρούσε πως η ΕΕ και η ευρωζώνη δεν είχαν την απαραίτητη εμπειρία στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση προγραμμάτων διάσωσης χωρών, σε αντίθεση με το ΔΝΤ.

Η άποψη της κας Μέρκελ είχε πιθανόν επηρεασθεί από την άσχημη εμπειρία της κοινοτικής ανάμιξης σε πρόγραμμα βοήθειας προς χώρα της Ανατολικής Ευρώπης πριν από το 2010.

Εκείνη η κοινοτική αποστολή κατέληξε σε φιάσκο, με αποτέλεσμα να αναγκασθούν να καλέσουν το ΔΝΤ, αν θυμόμαστε καλά.

Φυσικά, στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, η Γερμανία κατέληξε να γίνει ο θερμότερος υποστηρικτής του ΔΝΤ καθώς δεν είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Κομισιόν, που θεωρούσε πολιτικοποιημένο θεσμό.

Οι συσχετισμοί φαίνεται πως αλλάζουν εκ νέου καθώς το ΔΝΤ πιέζει για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που η Γερμανία και άλλες χώρες δεν θέλουν να δώσουν για πολιτικούς λόγους και δευτερευόντως τον ηθικό κίνδυνο.

Κοινώς, το συμφέρον χωρών όπως η Γερμανία δεν εξυπηρετείται πλέον από την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ επίσης φέρεται να μη βλέπει με καλό μάτι την ανάμειξη του ΔΝΤ σε θέματα τραπεζών.

Στη πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επέκρινε με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα το ΔΝΤ.

Μάλιστα, γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι η κα Λαγκάρντ πήρε στο τηλέφωνο τον κ. Μακρόν για να παραπονεθεί για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι το έδαφος είναι πρόσφορο για τη μετάλλαξη του ESM σε ENT και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Θα απαιτηθεί χρόνος και θα πρέπει να προσληφθεί περισσότερος κόσμος με εμπειρία από τον ESM.
Κοινώς, μιλάμε για το 2018.

Επιπλέον, το ΕΝΤ θα θέλει στα πρώτα βήματά του να αποκτήσει αξιοπιστία κι αυτό σημαίνει πως θα είναι αυστηρό απέναντι στις χώρες σε πρόγραμμα που επιβλέπει, π.χ. η Ελλάδα.

Τουλάχιστον, στην αρχή.

Υπό αυτή την άποψη, η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει πολλά από το ΕΝΤ.

Το τελευταίο θα ευθυγραμμισθεί μέχρις ένα βαθμό με τις αιτιάσεις της Γερμανίας ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι λελογισμένη και συνδεδεμένη με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα δώσει βάρος.

Ο δρόμος για το ΕΝΤ είναι μεν ανοικτός, αν και κάπως μακρύς ακόμη, ενώ του ΔΝΤ περιορίζεται.

Όμως, η Ελλάδα θα διαπιστώσει τη διαφορά μεταξύ ΕΝΤ και ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα παρά βραχυπρόθεσμα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v