Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού!

Η αναστολή των έργων της Eldorado Gold στη χώρα θα πρέπει να αποτραπεί. Η πίεση από τα μεγάλα funds-μετόχους στη διοίκηση της εταιρείας και η έλλειψη know how της ελληνικής κρατικής γραφειοκρατίας.

Στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού!

Οι επενδύσεις για εξόρυξη χρυσού προκαλούν συχνά αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις και γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε πολλές χώρες του κόσμου.

Αν μάλιστα οι οικολόγοι είναι επιθετικοί ακτιβιστές, η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει καμιά φορά και οι επενδύσεις να ακυρωθούν.

Η περίπτωση της Ρουμανίας είναι γνωστή διεθνώς.

Η καναδική Gabriel Resources εγκατέλειψε το σχέδιο να κατασκευάσει και να αναπτύξει ορυχεία χρυσού στην περιοχή Rosia Montana το 2015-16, μετά την απόφαση των ρουμανικών αρχών να μην εκδώσουν τις σχετικές άδειες.

Η ρουμανική θυγατρική της Gabriel Resources θα χρησιμοποιούσε κυάνιο για να παράξει «καθαρό» χρυσό.

Η Ρουμανία είχε ήδη μια δυσάρεστη εμπειρία μετά τη διαρροή του κυανίου το 2000 στο χωριό Baia Mare, που βίωσε μια σημαντική οικολογική καταστροφή.

Σημειωτέον ότι ελεγχόμενες ποσότητες κυανίου για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιούνται στη Σουηδία και τη Φινλανδία επί χρόνια, χωρίς πρόβλημα.

Όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας, η Eldorado Gold έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει μια άλλη μέθοδο επεξεργασίας του πολύτιμου μετάλλου, χωρίς κυάνιο.

Το βασικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εδώ από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών, που η μεν καναδική εταιρεία αποδίδει στο κράτος, το δε τελευταίο, κυρίως στην εταιρεία.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να πούμε ποια πλευρά έχει δίκιο και ποια όχι, αν και είναι προφανές σε μας.

Θα αναφερθούμε σε κάποιες άλλες πτυχές, που συχνά στην Ελλάδα παραβλέπονται ή αγνοούνται από τη μάζα.

Η Eldorado Gold είναι εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αλλού.

Η διοίκησή της διορίζεται και ελέγχεται από τους μετόχους της, μερικοί εκ των οποίων είναι μεγάλα αμερικανικά funds και asset managers.

Η μετοχή της Eldorado Gold δεν τα έχει πάει καθόλου καλά.

Η μετοχή βρίσκεται στο 1,95 δολάριο έναντι 4 δολαρίων και πλέον, σε κάποια σημεία το 2016, και πολλοί αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στην πορεία της επένδυσης της καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Είναι λοιπόν επόμενο η διοίκηση της Eldorado Gold να αισθάνεται πίεση και να θέλει να κάνει κάτι δραστικό με την επένδυσή της στην Ελλάδα, για να ανακάμψει η μετοχή της.

Η απειλή για αναβολή των εργασιών στην Ελλάδα από τις 22 Σεπτεμβρίου εντάσσεται σ’ αυτή τη στρατηγική.

Αν την εννοεί πραγματικά αυτή τη φορά ή απλώς τη χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση, θα φανεί όταν έλθει η ώρα.

Προσωπικά διαισθανόμαστε ότι αυτή τη φορά δεν μπλοφάρει.

Αυτό ενισχύεται από το τάιμινγκ της χθεσινής ανακοίνωσης, που δεν είναι τυχαίο καθότι έρχεται μία ημέρα μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Προφανώς, το τάιμινγκ αποσκοπεί στην άσκηση της μέγιστης πίεσης.

Ανθρωποι που γνωρίζουν, εκτιμούν πως πιθανόν οι καθυστερήσεις στην επένδυση να είχαν περιορισθεί δραστικά -εξαιρούμε την ηθελημένη χρονοτριβή λόγω αντίθεσης στο έργο από κυβερνητικά στελέχη-, αν η ελληνική πλευρά φερόταν πιο έξυπνα.

Κοινώς, αν αντιλαμβανόταν ότι οι κρατικοί γραφειοκράτες δεν έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις για να παρακολουθούν και να ελέγχουν κατά πόσο η Eldorado Gold συμμορφώνεται με τους όρους της σύμβασης και να παρέχουν έμπειρες συμβουλές σε θέματα που προκύπτουν.

Αυτή η διαπίστωση δεν αφορά μόνο στην επένδυση της Eldorado Gold ή στο υπουργείο Ενέργειας αλλά και σε άλλες επενδύσεις και υπουργεία.

Μάλιστα, συνήθως οι γραφειοκράτες περιμένουν καθοδήγηση από τον πολιτικό προϊστάμενό τους σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν αλλά δεν τη λαμβάνουν, με αποτέλεσμα να αδρανούν αφού δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χώρα προσλαμβάνει έμπειρους συμβούλους με διεθνή εμπειρία, που τη συμβουλεύουν απέναντι στην κάθε Eldorado Gold.

Μάλιστα, κάποιες χώρες βάζουν σχετικό όρο στη σύμβαση που υπογράφουν με τέτοιες εταιρείες, ώστε να πληρώνουν οι τελευταίες ένα ποσό ετησίως, π.χ. 1 εκατ. ευρώ, για τις υπηρεσίες των συμβούλων της κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα, αυτό δεν συμβαίνει και το αποτέλεσμα είναι oι καθυστερήσεις, που οδηγούν μερικές φορές στην ακύρωση επενδύσεων.

Και μ’ αυτό θα σταματήσουμε εδώ για σήμερα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v