Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ δεν ξέρει... γαλλικά!

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ, είναι Γαλλίδα. Όμως, το Ταμείο δεν καταλαβαίνει κάποιες από τις απόψεις που διατύπωσε στα γαλλικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ δεν ξέρει... γαλλικά!

Οποιος πραγματικά πιστεύει πως το ΔΝΤ θα εισακούσει τις εκκλήσεις του προέδρου Μακρόν για το ελληνικό πρόγραμμα, θα ήταν καλύτερα να το ξανασκεφτεί.

Ο Μακρόν κάλεσε χθες από την Αθήνα το ΔΝΤ να λειτουργήσει με καλή την πίστη και να μη θέτει νέες απαιτήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ουσιαστικά, ο Γάλλος πρόεδρος ευθυγραμμίσθηκε με τις θέσεις της Κομισιόν, της ελληνικής κυβέρνησης και του κεντρικού τραπεζίτη κ. Στουρνάρα στο θέμα του διαγνωστικού τεστ (AQR) του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών που ζητά το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, o κ. Μακρόν τόνισε επίσης πως θα πρέπει να βρούμε λύσεις με το ΔΝΤ αν υπάρξουν διαφωνίες, κάνοντας εμμέσως νύξη στις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων δανειστών στον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν πρέπει να κουράζουμε τους υπουργούς με ξενύχτια για να προσπαθούμε να βρούμε ποια θα είναι η ανάπτυξη της Ελλάδας μετά από τρία χρόνια. Δεν γνωρίζω καν ποια θα είναι η ανάπτυξη της Γαλλίας, δήλωσε.

Πράγματι, η διαφορά μεταξύ του 1% που υιοθετεί το ΔΝΤ και του 1,3% που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τον ρυθμό ανάπτυξης κάνει μεγάλη διαφορά στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

Η ελάφρυνση που απαιτείται με ρυθμό 1% για να καταστεί το χρέος φερέγγυο είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,3% μακροπρόθεσμα.

Είναι προφανές ότι Γερμανοί, Γάλλοι κ.τ.λ. δεν θέλουν να δώσουν μεγάλη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα για προφανείς λόγους.

Το ΔΝΤ γνωρίζει τις θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σ’ αυτά τα ζητήματα και δεν περίμενε να τις μάθει από τον κ. Μακρόν στην Αθήνα.

Το πιθανότερο είναι ότι το ΔΝΤ δεν θα αλλάξει θέσεις παρά μόνο αν αλλάξουν τα πραγματικά δεδομένα και δεν μπορεί να τα αρνηθεί, π.χ. έσοδα.

Ετσι κι αλλιώς, το ΔΝΤ είναι καλυμμένο καθώς η εκταμίευση της σχετικά μικρής προβλεπόμενης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα είναι συνάρτηση της φερεγγυότητας του χρέους της.

Όμως, εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε το ανεπίσημο στόρι που είχε κυκλοφορήσει σε λίγους μετά τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με την κ. Λαγκάρντ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με εκείνο το στόρι, οι δύο κυρίες έφθασαν σε μια άτυπη συμφωνία που είχε δύο σκέλη.

Πρώτον, να περάσει ο χρόνος χωρίς απρόβλεπτα (για την κ. Μέρκελ) από το ελληνικό μέτωπο, μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Γι’ αυτό ήταν απαραίτητη η συνεργασία της ελληνικής πλευράς, ώστε να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και η επίδειξη κατάλληλης ευελιξίας από το ΔΝΤ.

Το πρώτο σκέλος της συμφωνίας των δύο κυριών φαίνεται πως θα επιβεβαιωθεί.

Το δεύτερο σκέλος φέρεται να οδηγεί στην έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα το 2018 και μένει να φανεί.

Αν όμως είναι έτσι, το ΔΝΤ δεν έχει κανένα λόγο να υποχωρήσει από τις θέσεις του.

Υπό αυτή την έννοια, οι τοποθετήσεις του προέδρου Μακρόν προς το ΔΝΤ στην Αθήνα δεν θα έχουν αντίκτυπο στην πολιτική του Ταμείου.

Μπορεί λοιπόν οι επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι παραδοσιακά Γάλλοι, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο προκάτοχός της Ντομινίκ Στρος-Καν, όμως το Ταμείο, παραδοσιακά, δεν τα πάει τόσο καλά με τις γαλλικές προτάσεις πολιτικής.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v