Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο διλήμματα των ΗΠΑ και η Β. Κορέα

Η ιστορία του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου με τη ρίψη των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα. Όμως, τα δύο μεγάλα διλήμματα ανήκουν στις ΗΠΑ.

Τα δύο διλήμματα των ΗΠΑ και η Β. Κορέα

Η ιστορία είναι πολλές φορές χρήσιμη και διδακτική. Το 1945, η στρατηγική της Ιαπωνίας ήταν να εμποδίσει την κατοχή της χώρας από τις ΗΠΑ και να διατηρήσει το αυτοκρατορικό καθεστώς.

Η Ιαπωνία ήταν λοιπόν διατεθειμένη να διαπραγματευθεί μια συνθήκη ειρήνης αλλά όχι παράδοσης άνευ όρων.

Από τη σκοπιά τους, οι ΗΠΑ δεν ήθελαν μια επανάληψη της Συνθήκης των Βερσαλλιών του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, με την Ιαπωνία να παίρνει τη θέση της Γερμανίας, στρώνοντας το έδαφος για ένα νέο πόλεμο αργότερα.

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη πικρή εμπειρία.

Η Ιαπωνία προετοίμαζε τον στόλο της για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ ενώ συμμετείχε σε συζητήσεις για την ειρήνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούσαν λοιπόν την παράδοση της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

To καλοκαίρι του 1945, ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν βρισκόταν αντιμέτωπος με μια δύσκολη επιλογή.

Από τη μια πλευρά, έπρεπε να προστατεύσει τα αμερικανικά στρατεύματα που είχαν απώλειες πολεμώντας τους Γιαπωνέζους και από την άλλη, να λάβει υπόψη τις ζωές εκείνων που θα πέθαιναν σε μια πυρηνική επίθεση.

Αποφάσισε λοιπόν να παίξει το χαρτί της πυρηνικής βόμβας, βομβαρδίζοντας τη Χιροσίμα στις 2 Αυγούστου του 1945 και αργότερα το Ναγκασάκι.

Οι επιπτώσεις ήταν καταστρεπτικές και οδήγησαν στην άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας.

Όμως, οι επιπτώσεις επηρέασαν επίσης τις ΗΠΑ και όλες τις άλλες 8 χώρες που απέκτησαν αργότερα πυρηνικά όπλα, π.χ. Σοβιετική Ενωση, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Νότια Αφρική.

Στην Κίνα, επί Μάο, του άρεσε να λέει τι θα έκανε με τα πυρηνικά όπλα όταν θα τα αποκτούσε. Όμως, δεν έκανε τίποτε από όλα αυτά που έλεγε.

Η επίγνωση των επιπτώσεων που είχε η ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι στο ανθρώπινο γένος φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Πολλοί θεωρούν ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να μην υπάρξει πυρηνική σύγκρουση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Θα μπορούσε να έχει την ίδια επίπτωση στη Β. Κορέα, που επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα;

Οι ΗΠΑ δίνουν τη δική τους απάντηση.

Όμως, γεωπολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είναι λογικό να εφαρμόσεις μια εθνική πολιτική που να βασίζεται στην ανωτέρω υπόθεση.

Αν λοιπόν δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ που θέλουν τη Β. Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα και το καθεστώς της τελευταίας που θέλει να το αναπτύξει για την δική του προστασία, η λύση θα είναι, δυστυχώς, στρατιωτική.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατάλληλη στιγμή είναι πριν η Β. Κορέα αποκτήσει τη δυνατότητα να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα περιοχές των ΗΠΑ ή/και των συμμάχων τους, δηλαδή Ν. Κορέα και Ιαπωνία.

Μόνο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ο πρόεδρος με το επιτελείο του γνωρίζουν ποια είναι αυτή η στιγμή.

Όμως, οι ΗΠΑ θα πρέπει να δράσουν πρώτες, δίνοντας απάντηση σε ένα σοβαρό δίλημμα.

Είτε να αποδεχθούν μεγάλες απώλειες αμερικανικών βομβαρδιστικών και άλλων αεροσκαφών που θα εξορμούν στη Β. Κορέα, είτε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, που κατοικούν κάπου 25 εκατ. άνθρωποι.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι Βορειοκορεάτες έχουν αναπτύξει το πυροβολικό τους σε μια περιοχή μετά την αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με τη Ν. Κορέα, που απέχει κάπου 25 μίλια από τη Σεούλ.

Το πυροβολικό έχει αναπτυχθεί σε μια περιοχή 25 επί 25 μιλίων που έχει αεράμυνα, τονίζουν οι ειδικοί.
Για να «ουδετεροποιήσουν» την περιοχή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν βομβαρδιστικά Β-52 που εντοπίζονται από τα ραντάρ ή τα πιο άγνωστα B-2s που είναι βομβαρδιστικά τεχνολογίας stealth.

Αν χρησιμοποιήσουν τα ευάλωτα Β-52, χωρίς να «σιγήσουν» προηγουμένως την αεράμυνα της Β. Κορέας στην περιοχή, οι απώλειες σε αεροσκάφη για την αμερικανική πλευρά θα είναι σημαντικές.

Αν όμως η τελευταία χρησιμοποιήσει μαχητικά που εντοπίζουν, «τρελαίνουν» και στοχεύουν τα ραντάρ του εχθρού, δηλαδή κάνει επίθεση τύπου SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) πριν σταλούν τα B52, η Σεούλ θα πληρώσει μεγάλο τίμημα, γιατί το βορειοκορεατικό πυροβολικό θα τη βομβαρδίσει.

Ο κίνδυνος να πληγεί σοβαρά η μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, ακόμη κι αν καταστραφούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας, είναι σοβαρός και θα έχει συνέπειες για την εικόνα της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν δύο διλήμματα μπροστά τους.

Να αφήνουν τη Β. Κορέα να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ποντάροντας ότι θα δείξει την ίδια σύνεση που έδειξαν άλλες χώρες πριν από αυτή;

Αν η απάντηση είναι αρνητική, ένα νέο δίλημμα τίθεται.

Δέχονται οι ΗΠΑ να χάσουν αρκετά βομβαρδιστικά τους για να περιορισθούν οι απώλειες της Σεούλ ή προτιμούν λιγότερες απώλειες αεροσκαφών και μεγαλύτερη τιμωρία της πρωτεύουσας της Ν. Κορέας;

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v