Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Βόρεια Κορέα και ο «υπόγειος» πόλεμος

Η στρατιωτική εμπλοκή στη Β. Κορέα είναι πιθανή, από τη στιγμή που το παλαιό παίγνιο με την Κίνα δεν αποδίδει και ένα νέο κανάλι διεργασιών, όπως στη Νορβηγία, φαίνεται πως «κάηκε».

H Βόρεια Κορέα και ο «υπόγειος» πόλεμος

Οι προσεκτικοί παρατηρητές των εξελίξεων στην κορεατική χερσόνησο θα θυμούνται ότι υπήρξε μια περίοδος νηνεμίας σ’ αυτό το μέτωπο τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο.

Όμως, η περίοδος νηνεμίας διακόπηκε (κατά σύμπτωση;) λίγο καιρό αφότου η Kyodo News της Ιαπωνίας δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον στόρι.

Σύμφωνα με το τελευταίο, ένας αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας στον οποίο είχε απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ συναντήθηκε με πρώην Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη.

Οι Japan Times ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε στη Νορβηγία.

Το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε διαψεύσθηκε.

Όμως, οι μυημένοι στην αμερικανική διπλωματία δεν εξεπλάγησαν.

Κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι με ειδικές γνώσεις, π.χ. για τη Β. Κορέα, χρησιμοποιούνται σε τέτοιας μορφής ειδικές αποστολές, που αποσκοπούν στο άνοιγμα απευθείας διαύλου επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Μ’ αυτό τον τρόπο δεν παραβιάζεται η αρχή της αμερικανικής διπλωματίας, που θέλει τον πρόεδρο να αρνείται να διαπραγματευθεί με τον εχθρό.

Επίσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προστατεύουν την καριέρα τους αφού δεν φαίνονται να μιλάνε απευθείας με τον εχθρό.

Στην προκειμένη περίπτωση, ένας τέτοιος απευθείας δίαυλος επικοινωνίας των ΗΠΑ με τη Β. Κορέα θα έθετε στο περιθώριο τους Κινέζους.

Στο κλασικό παίγνιο, οι ΗΠΑ ζητάνε από την Κίνα να μεσολαβήσει στη Β. Κορέα, αλλά αυτό έχει κάποιο τίμημα γιατί η Κίνα ζητάει συνήθως οικονομικά ανταλλάγματα από την αμερικανική πλευρά.

Από τη σκοπιά της Κίνας, όσο πιο θορυβώδης και απρόβλεπτος εμφανίζεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τόσο μεγαλύτερα ανταλλάγματα μπορεί να ζητήσει από τις ΗΠΑ.

Είναι λοιπόν λογικό οι ΗΠΑ να μην εμπιστεύονται την Κίνα και να προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορα κανάλια επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα, για να την υπερφαλαγγίσουν.

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι Κινέζοι θα ήθελαν να «κάψουν» τον δίαυλο επικοινωνίας.

Η διαρροή της συνάντησης μεταξύ πρώην Αμερικανών αξιωματούχων και του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου στη Νορβηγία (;) από την Kyodo θα μπορούσε να προέρχεται είτε από τους Κινέζους είτε απο τους Ρώσους που έχουν προσεγγίσει την Πιονγιάνγκ και έχουν μυστικούς πράκτορες στη Νορβηγία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όμως, η διαρροή στα ιαπωνικά μέσα θα μπορούσε να προέλθει κι από την αμερικανική πλευρά, που ίσως ήθελε να δείξει στους Κινέζους ότι δεν εξαρτώνται μόνο από αυτούς.

Η ανωτέρω εξέλιξη και η πιθανή αποτυχία εξεύρεσης κοινού εδάφους ίσως εξηγεί την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας μετά την περίοδο νηνεμίας.

Όμως, αυτό που μετρά πλέον είναι πως υπάρχει όξυνση της έντασης και δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων, που αυξάνει επικίνδυνα τις πιθανότητες σύρραξης.

Με το νέο απευθείας κανάλι επικοινωνίας καμένο, τον λόγο έχει το παλαιό παίγνιο με την Κίνα, που καλείται να πείσει το καθεστώς της Β. Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Είναι σαφές στις αμερικανικές αρχές ότι μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον της Βόρειας Κορέας είναι εφικτή αλλά σύνθετη και δύσκολη.

Είναι λοιπόν λογικό να θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα πίεσης στο καθεστώς της Β. Κορέας πριν υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση, για να μην κατηγορηθούν ότι δεν το έκαναν.

Όμως, η υπομονή τους θα εξαντλείται όσο αξιολογούν ότι η Β. Κορέα πλησιάζει το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν περιοχές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Dr. Money



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v