Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερνάμε αλλά μυαλό δεν βάζουμε

Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων συνταξιούχων εκτιμάται πως θα δουν μειώσεις έως 30% ενώ ο επανυπολογισμός των υφιστάμενων συντάξεων οδηγεί σε νέες μειώσεις από το 2019. Η αιμορραγία δεν θα σταματήσει αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

Γερνάμε αλλά μυαλό δεν βάζουμε
Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας έχει διάφορες παραμέτρους, όμως η πιο σοβαρή με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι εκείνη για την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των ιθυνόντων, αν όχι όλοι, αδιαφορεί.

Η γήρανση του ελληνικού πληθυσμού.

Σήμερα αντιστοιχούν 1,33 περίπου παιδιά ανά γυναίκα έναντι  πάνω από 2,4 παιδιά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και 2,2 περίπου που είναι το όριο για τον ολικό δείκτη γονιμότητας.

Μετά από κάπου τρεις δεκαετίες υπογεννητικότητας «λείπουν» πάνω από 1 εκ. νέοι για την σταθερή ανανέωση των γενεών στη χώρα μας από όσο γνωρίζουμε.   

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πρόσθεσαν επιπλέον βάρη στο ήδη επιβαρυμένο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο από το 2010 και μετά καθώς αρκετοί νέοι έχουν πάει στο εξωτερικό για να βρούν δουλειά λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Κάπου 250.000-300.000 άτομα αν δεν κάνουμε λάθος.

Θεωρητικά, το πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό θα μπορούσε, εν μέρει, να αμβλυνθεί μέσω της μετανάστευσης.

Οι μετανάστες είχαν βοηθήσει  τις δυο προηγούμενες δεκαετίες αλλά θα είναι πλέον πιο δύσκολο σε μια οικονομία με πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και μια κοινωνία που είναι λιγότερο ανεκτική.

Θα είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της γήρανσης στο εργατικό δυναμικό.

Η γήρανση του πληθυσμού έχει οδηγήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο αριθμός των ενεργών εργαζομένων έχει μειωθεί περισσότερο από την αύξηση των ανέργων από το 2009 και μετά.

H διαφορά εξηγείται από τις πρόωρες και μη συνταξιοδοτήσεις και την έξοδο πολλών νέων στο εξωτερικό.

Εχουμε λοιπόν φθάσει στο σημείο που για να πληρωθεί μια μέση σύνταξη των 900 ευρώ να χρειάζονται οι εισφορές δύο μισθωτών και βάλε που λαμβάνουν 1400 ευρώ.

Είναι προφανές ότι  η αντιστροφή της τάσης στο μέτωπο της γήρανσης του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια.

Πιθανόν θα χρειασθεί δεκαετία και βάλε, ίσως δυο δεκαετίες.

Όμως, αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης που θα παρέχει γενναιόδωρα κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να κάνουν δυο και πάνω παιδιά και θα διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταφέρει  να διατηρούν τον  δείκτη γονιμότητας σε επίπεδα που είναι συμβατά με την ανανέωση του πληθυσμού.

Ισως δεν μπορούμε να δώσουμε όλα τα χρηματικά κίνητρα που εκείνες δίνουν λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Αν όμως δεν ξεκινήσουμε θα καταλήξουμε να έχουμε σταθερά ένα πιο ηλικιωμένο και πιο γηρασμένο πληθυσμό που είναι βόμβα στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v