Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάντε το όπως η Πορτογαλία

Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε την πυρίτιδα για να βγούμε από το μνημόνιο. Παρά τις διαφορές που υπάρχουν με την Ελλάδα, η Πορτογαλία  βοηθά στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων.

Κάντε το όπως η Πορτογαλία
Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι για πάντα σε οικονομική επιτροπεία.  

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό δεν το θέλει ούτε η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ούτε οι πιστωτές, που θέλουν να σταματήσουν να δανείζουν την χώρα.

Ισως να το θέλει μια μικρή μειοψηφία που διαπιστώνει ότι τα μνημόνια και η οικονομική καχεξία τόσων χρόνων δεν μπόρεσαν να αλλάξουν αρκετά από εκείνα που ουσιαστικά χρεοκόπησαν τη χώρα.

Για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη.

Αν και οι εποχές έχουν αλλάξει, η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα από την εμπειρία της Πορτογαλίας.

Πρώτον, το στρώσιμο του εδάφους με σταδιακές εκδόσεις ομολόγων, με στόχο την πλήρη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας από τις αγορές μετά το τέλος του τωρινού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, είναι ένα από αυτά.

Η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο τον Μάιο του 2014, όμως είχε ξεκινήσει τις εκδόσεις από το φθινόπωρο του 2012.

Κοινώς, η χώρα της Ιβηρικής ξεκίνησε τη διαδικασία πολύ νωρίτερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Η τελευταία θέλει να βγει από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Όμως, βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο του 2017, δηλαδή 13 μήνες πριν, οι  συνθήκες στις διεθνείς αγορές είναι καλές και συζητάμε ακόμη αν και πότε θα βγει στις αγορές.   

Δεύτερον, η Πορτογαλία είχε φροντίσει να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων ύψους 15,5 δισ. ευρώ περίπου τον Μάιο του 2014.

Το αποθεματικό κάλυπτε τα εκτιμώμενα δημοσιονομικά ελλείμματα του υπολοίπου του 2014 και του 2015.   

Αυτό θα πρέπει να είχαν στο νου τους οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης όταν συναντήθηκαν στις 15 Ιουνίου για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας.

Στη σχετική ανακοίνωση, το Eurogroup δεσμεύθηκε να στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Πώς;

Συμφωνώντας ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις των δόσεων θα κατευθύνονται όχι μόνο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες αλλά και στη δημιουργία ενός αποθεματικού ρευστότητας που θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές.

Η Ελλάδα θα μπορούσε δυνητικά να δανεισθεί από τον ESM έως 86 δισ. ευρώ.

Όμως, 20 δισ. ευρώ περίπου που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν χρησιμοποιήθηκαν και είναι διαθέσιμα.

Θεωρητικά λοιπόν το ανωτέρω ποσό είναι υποψήφιο για το αποθεματικό.

Μέχρι τα τέλη του 2016, η χώρα εκτιμάται πως είχε δανεισθεί κάπου 26 δισ. ευρώ από τον ESM.

Aν σ’ αυτό το ποσό προστεθούν τα 8,8 δισ. της δεύτερης αξιολόγησης, το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 35 δισ. ευρώ περίπου.

Απομένουν 30 δισ. περίπου προς απορρόφηση συν τα 20 δισ. που περισσεύουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όμως, στην εξίσωση μπαίνει αναπόφευκτα το θέμα της εκταμίευσής τους αφού συνδέεται με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων που απομένουν από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί οι αξιολογήσεις που απομένουν είναι αρκετές, κάπου 6 αν δεν κάνουμε λάθος, και ο χρόνος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 είναι λίγος με βάση την εμπειρία.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες δημιουργίας ενός μεγάλου αποθεματικού ρευστότητας ενόψει της εξόδου από το τρίτο μνημόνιο είναι ρεαλιστικά περιορισμένες.

Αν λοιπόν θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων αξιολογήσεων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v