Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε ο λαϊκισμός κάνει καλό στις μετοχές!

Η άνοδος λαϊκιστών στην εξουσία, είτε δεξιών είτε αριστερών, θεωρείται πηγή δεινών για τις οικονομίες των χωρών τους. Όμως, η πορεία των χρηματιστηρίων τους δείχνει πως ο λαϊκισμός φέρνει μεγάλα κέρδη.  

Πότε ο λαϊκισμός κάνει καλό στις μετοχές!
Bridgewater Associates, μια εταιρεία διαχείρισης  κεφαλαίων ύψους 160 δισ. δολαρίων με έδρα την πολιτεία του Κονέκτικατ, έφτιαξε πριν λίγους μήνες ένα δείκτη που μετρά τον λαϊκισμό.

Ο δείκτης υπολογίζει το ποσοστό που λαμβάνουν τα λαϊκίστικα/αντισυστημικά κόμματα στις ανεπτυγμένες χώρες από το 1900 μέχρι σήμερα.

Κάθε χώρα έχει ένα ειδικό βάρος στον δείκτη που προσδιορίζεται από τον πληθυσμό της.

Σύμφωνα λοιπόν με τον δείκτη λαϊκισμού της Bridgewater, αυτός βρίσκεται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1930.

Η έκθεση εκτιμά ότι ο λαϊκισμός αναμένεται να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών σε σχέση με την παραδοσιακή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική τον επόμενο χρόνο.

Πώς ορίζεται ο λαϊκισμός;

Ως ένα πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο που εκπορεύεται από τον μέσο πολίτη, o οποίος δεν είναι συνήθως καλά μορφωμένος.

Ο ανωτέρω πολίτης έχει αγανακτήσει με τις οικονομικές ανισότητες, τις απειλές που εκλαμβάνει ότι προέρχονται από άλλους με διαφορετικές αξίες, είτε είναι μετανάστες είτε άλλοι μέσα από τη χώρα του, ενώ αισθάνεται έντονη απέχθεια απέναντι στις ελίτ.

Για τους οικονομολόγους, οι λαϊκίστικες πολιτικές, π.χ. ο προστατευτισμός, η αύξηση των κρατικών δαπανών για αγορά πολιτικής επιρροής, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί κ.τ.λ., δημιουργούν μεγάλα προσκόμματα στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μακροπρόθεσμα.

Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές στα χρηματιστήρια μπορούν να βγάλουν υψηλές αποδόσεις για χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους λαϊκιστές ηγέτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι εγχώριες μετοχές κέρδισαν κατά μέσο όρο 155% σε δολάρια, τρία χρόνια αφότου οι 10 πιο γνωστοί λαϊκιστές ηγέτες ήλθαν στην εξουσία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το χρηματιστηριακό ράλι συνεχιζόταν μια δεκαετία αργότερα.  

Ανάμεσα στους τελευταίους συναντάμε τον κ. Ερντογάν, τον κ. Πούτιν, τον κ. Κίρσνερ στην Αργεντινή, τον κ. Λούλα στη Βραζιλία κ.τ.λ.

Μάλιστα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ιδεολογική προέλευση του λαϊκιστή ηγέτη.

Οι μετοχές στις χώρες με δεξιό λαϊκιστή απέδωσαν 122% κατά μέσο όρο στην 3ετία ενώ η απόδοση των μετοχών με αριστερό λαϊκιστή ήταν της τάξης του 221% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα.

Oμως, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που συναντώνται σε πάνω από μία χώρες.

Συνήθως, οι αγορές σχηματίζουν αρχικά αρνητικές προσδοκίες  για τους λαϊκιστές πριν αναλάβουν την εξουσία και αντιδρούν θετικά όταν διαπιστώσουν πως η οικονομική πολιτική τους είναι πιο ήπια σε σχέση με εκείνη που περίμεναν.

Επίσης, οι λαϊκιστές τείνουν να εφαρμόζουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική βραχυπρόθεσμα κι αυτό δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Σε γενικές γραμμές, οι λαϊκιστές προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις μάζες και αυτό έχει θετική επίδραση στην καταναλωτική ψυχολογία και κατανάλωση.

Ο πρόεδρος Ντουέρτε στις Φιλιππίνες, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αυξάνει τις κρατικές δαπάνες σε έργα υποδομής και μειώνει τους φόρους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται η οικονομία των Φιλιππίνων τάχιστα.       

Ασφαλώς, ο λαϊκισμός είναι μία από τις μόδες της εποχής μας και συνήθως έχει άδοξο τέλος.

Τουλάχιστον, οι αγοραστές μετοχών βγάζουν συνήθως καλές αποδόσεις.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v