Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «ξηρασία» της ΕΚΤ και πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Οι ελπίδες για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ αποδείχθηκαν πρώιμες. Όμως, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, που θα έχουν αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και στα ομόλογα.

Η «ξηρασία» της ΕΚΤ και πώς επηρεάζει την Ελλάδα
Η κυβέρνηση πόνταρε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ για άμεση, μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Απώτερος στόχος ήταν η βελτίωση της ρευστότητας και του επενδυτικού κλίματος, ώστε να μπει η ελληνική οικονομία σε ενάρετο κύκλο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο στόχος του QE δεν επιτεύχθηκε.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί σε κάποιο από τα επόμενα τρίμηνα, αν το ελληνικό πρόγραμμα παραμείνει σε τροχιά και το Eurogroup αποσαφηνίσει κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Από τη σκοπιά της ΕΚΤ, οι προτεραιότητες είναι άλλες.

Η απομάκρυνση του εφιάλτη του αποπληθωρισμού, που οδήγησε στη σωρευτική αγορά ομολόγων συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2015, έχει επιτευχθεί.

Παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν υποχωρήσει προς το 1,55% από 1,8% τον Ιανουάριο, οι προσδοκίες για ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς βρίσκεται σε θετικό έδαφος από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς.

Επίσης, το spread έναντι του αντίστοιχου 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει συμπιεσθεί σε σύγκριση με την περίοδο μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016.

Όμως, η εκτιμώμενη έλλειψη κρατικών χρεογράφων, π.χ. γερμανικών, το 2018 περιορίζει τις επιλογές της ΕΚΤ.

Ακόμη κι αν προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στις παραμέτρους του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όπως έκανε τον Δεκέμβριο του 2016 για να καθυστερήσει την εμφάνιση του προβλήματος, θα το ξαναβρεί μπροστά της.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η ΕΚΤ αποδέχθηκε να αγοράζει κρατικά ομόλογα διάρκειας μεταξύ ενός και δύο ετών και χρεόγραφα με αρνητικές αποδόσεις κάτω από το επίσημο καταθετικό επιτόκιο.      

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, η «έλλειψη» κρατικών χρεογράφων να αναγκάσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών (tapering), ανεξάρτητα από τις προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Με αλλά λόγια, η «ξηρασία» ή έλλειψη ομολόγων επιταχύνει την εισαγωγή του tapering και αυτό δεν είναι καλό για τα ελληνικά ομόλογα, που είναι σήμερα εκτός αλλά φιλοδοξούν να ενταχθούν στο QE.

Ιδίως αν σκεφθεί κανείς ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ποντάρουν στα επανεπενδυόμενα κεφάλαια του QE.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα λεφτά από τις λήξεις ομολόγων μπορούν να επανεπενδυθούν μόνο σε νεότερες εκδόσεις των ίδιων ομολόγων που λήγουν, π.χ. γερμανικά, και όχι σε άλλα ομόλογα που δεν είχαν αγορασθεί.

Κοινώς,  τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ποντάρουν στις επανεπενδύσεις, αν δεν αγορασθούν από την ΕΚΤ πριν από το τέλος του tapering.

Από την ελληνική σκοπιά, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα στο μέτωπο της εξόδου στις αγορές, για να αποδείξει στην ΕΚΤ ότι έχει πρόσβαση.

Εξίσου γρήγορα θα πρέπει να κινηθεί στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και των εναπομεινάντων, για να ενισχύσει τις πιθανότητες ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE πριν εκπνεύσει το tapering.

Ενας τέτοιος αγώνας δρόμου θα είχε θετική επίδραση στην επενδυτική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και ψυχολογία στη χώρα μας και θετική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v