Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η καλή η ώρα είναι τώρα!

Τις ευκαιρίες τις αρπάζεις από τα μαλλιά και δεν τις αφήνεις να σου ξεφύγουν, γιατί μπορεί να μην τις ξαναβρείς μπροστά σου. Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε μια τέτοια ευκαιρία και δεύτερες σκέψεις δεν χωράνε.

Η καλή η ώρα είναι τώρα!
Θα το επαναλάβουμε για εμπέδωση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την οικονομική επιτροπεία, αν δεν κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ώστε να μπορεί να δανείζεται και να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από μόνη της.

Αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, για μια χώρα που βίωσε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία το 2012 και  είδε να τερματίζεται άδοξα μια νέα προσπάθεια χρηματοδότησης από τις αγορές το 2014.

Χρειάζεται λοιπόν μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε παγίωση των εκδόσεων ελληνικών χρεογράφων με ελκυστικά επιτόκια που δεν επιβαρύνουν το προφίλ του ελληνικού χρέους.

Αν οι πληροφορίες μας από την αγορά είναι σωστές, κάποιοι ξένοι επενδυτές (funds) δέχθηκαν κρούσεις το προηγούμενο διάστημα για να δηλώσουν ατύπως τα ποσά και τα επιτόκια με τα οποία θα έμπαιναν σε ελληνική μελλοντική έκδοση χρεογράφων.

Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή που μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν ικανοποιητικές ως προς το μέγεθος και τις απαιτούμενες αποδόσεις.  

Όμως, οι ίδιοι άνθρωποι έσπευσαν να τονίσουν πως διαπιστώνουν να υπάρχουν κάποιες δεύτερες σκέψεις από κυβερνητικής πλευράς αναφορικά με τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, που δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Κατά σύμπτωση, όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που υπάρχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι δανειστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ, αν η κυβέρνηση δεν δικαιολογήσει από πού θα βρεθούν τα λεφτά για τις 6.500 συμβασιούχους του ΟΤΑ.

Ευλόγως λοιπόν κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν μήπως οι δισταγμοί της ελληνικής πλευράς συνδέονται με κάποιο σήμα που ίσως έχει λάβει από τους πιστωτές να μην προχωρήσει παρακάτω.

Το σκεπτικό των τελευταίων θα μπορούσε να είναι πως κάτι τέτοιο θα έδινε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην κυβέρνηση, που θα έκανε του κεφαλιού της.

Τι ισχύει από όλα αυτά;

Δεν έχουμε την πρόθεση να αμφισβητήσουμε την αξιοπιστία των πληροφοριών περί επαφής της ελληνικής πλευράς (μέσω τρίτων) με ξένα funds για ενδεικτικές προσφορές αναφορικά με ποσά και αποδόσεις.

Ούτε την ύπαρξη κάποιων δεύτερων σκέψεων από κυβερνητικής πλευράς.

Όμως, οι Ευρωπαίοι δανειστές εμφανίζονται να μη βάζουν εμπόδια στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο συμβαίνει και δεν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στις αγορές προς το χειρότερο, είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος γιατί υπάρχουν, ενδεχομένως, δισταγμοί για τη δοκιμαστική έκδοση ομολόγων.

Αντίθετα, κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει πως αν σταματήσει η διαδικασία της εξόδου στις αγορές χωρίς να συντρέχουν λόγοι που συνδέονται με τις τελευταίες (market related), η ζημιά στην αξιοπιστία του δημοσίου θα είναι μεγάλη.

Το δημόσιο θα το διαπιστώσει την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει την έξοδο, τονίζουν.

Και προσθέτουν: Η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση (ενδεικτικές τιμές), αν γνώριζε πως υπήρχαν άλλοι, μη αγοραίοι, λόγοι που θα μπορούσαν να ακυρώσουν την κίνηση.

Από τη στιγμή που το έκανε, δεν έχει πολύ καιρό, το πολύ μία με δύο εβδομάδες ακόμη, για να επιχειρήσει την έξοδο.

Η πράξη θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v