Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές και το ελληνικό παράθυρο του Ιουλίου

Η φράση «Ο τολμών νικά» συναντάται στο έμβλημα των μονάδων καταδρομών-ειδικών δυνάμεων. Όμως, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καταδρομέας για να τολμήσει το αυτονόητο. Αρκεί η κοινή λογική.

Οι αγορές και το ελληνικό παράθυρο του Ιουλίου
Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί.   

Δεν είναι μεν πάντοτε τέλειοι, όμως προσαρμόζονται τάχιστα στα νέα δεδομένα.

Οι αγορές έδωσαν ώθηση στο ευρώ και έστειλαν τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αρχικά σε υψηλότερα επίπεδα την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ κ. Ντράγκι την περασμένη Τρίτη.

Για την ιστορία, το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 2% έναντι του δολαρίου τον Ιούνιο και 7% το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τριμηνιαία ανατίμηση από το 3ο τρίμηνο του 2010.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), χωρίς να υπάρξει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με άτομα της ΕΚΤ, οι αγορές εξέλαβαν λανθασμένα το μήνυμα του κ. Ντράγκι, δείχνοντας πόσο δύσκολη είναι η επικοινωνία ενός τέτοιου γεγονότος.

Μια ματιά στα ελληνικά ομόλογα δείχνει ότι η μεν απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο στενό εύρος 5,4%-5,5%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε κι άλλο, λίγο πάνω από το 3,8% στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Για μέτρο σύγκρισης, το 10ετές ομόλογο της Πορτογαλίας είχε απόδοση 3,03% στο κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε στο 0,97% από 1,77% που είχε σκαρφαλώσει την Τρίτη λόγω Ντράγκι.

Το χάσμα των αποδόσεων στη 2ετία μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας μιλά από μόνο του.

Το ανωτέρω περιστατικό επιβεβαιώνει αυτό που λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε.

Πως η επίσημη ανακοίνωση της αντίστροφης μέτρησης για το QE από την ΕΚΤ θα ενισχύσει περισσότερο τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης απ’ ό,τι περιμένουν οι αγορές σήμερα.

Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που φιλοδοξεί να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει υπόψη της.

Οι αγορές περιμένουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη σχετική ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη κι να κάνουν λάθος και η ανακοίνωση γίνει ένα ή δύο μήνες αργότερα, η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κερδίσει περιμένοντας, καθώς  ο δανεισμός θα είναι πιο ακριβός σ’ αυτή την περίπτωση.

Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει τον Ιούλιο, σε μια περίοδο που το κυνήγι των υψηλών αποδόσεων από ξένα funds μαίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η  ζήτηση από το εξωτερικό για αιγυπτιακά έντοκα γραμμάτια και ομόλογα  έφθασε το 1,25 δισ. δολάρια τον Ιούνιο και 9 δισ. από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό της χώρας.

Τα ελληνικά ομόλογα θα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα πορτογαλικά και επομένως μπορούν να προσελκύσουν αγοραστές.

Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλει η μείωση του πολιτικού κόστους αφού η εν δυνάμει εναλλακτική, όταν γίνουν εκλογές, θεωρείται πιο φιλική προς τους επενδυτές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα παράθυρο ευκαιρίας διαφαίνεται στον ορίζοντα, που δεν θα πρέπει να πάει χαμένο.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v