Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «μαγικός» αριθμός για να βγει η χώρα στις αγορές

Αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα επιχειρήσει να δανειστεί από τις αγορές. Όμως, για να πετύχει η δοκιμαστική έξοδος και να στρώσει το έδαφος για τις επόμενες εκδόσεις, θα πρέπει να βρεθεί ο σωστός αριθμός.

Ο «μαγικός» αριθμός για να βγει η χώρα στις αγορές

Η στήλη ήταν πάντοτε της άποψης ότι η έξοδος στις αγορές ήταν ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγει η χώρα από τη στενωπό των μνημονίων.

Είχαμε αυτή την άποψη τόσο επί της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και επί της τωρινής.

Φυσικά, για να εμπιστευθούν οι αγορές, δηλαδή οι κάθε μορφής αποταμιευτές, τα λεφτά τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να συντρέχουν κάποιοι λόγοι. Η χώρα να έχει βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη, να ανακάμπτει η οικονομία της και να έχει το πράσινο φως των πιστωτών ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης.

Επιπλέον, το διεθνές περιβάλλον να είναι ευνοϊκό και τα επιτόκια δανεισμού που θα προσφέρει η Ελλάδα να είναι ελκυστικά σε σχέση με το ρίσκο της και τις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να παγιώσει τον δανεισμό της από τις αγορές την περίοδο 2014-2015, χωρίς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ (QE), αλλά δεν το κατάφερε για πολιτικούς λόγους.

Εκτιμούμε πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για να το επιχειρήσει ξανά σχετικά σύντομα. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί, παρότι δεν χρειάζεται τα χρήματα.   

Η Πορτογαλία, που ζήτησε και πήρε πρόσφατα έγκριση για εξόφληση του δανείου προς το ΔΝΤ, δείχνει τον δρόμο.

Για να δείτε πώς αλλάζουν τα πράγματα.

Πριν ένα χρόνο και πλέον, στελέχη του ΔΝΤ μάς εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση της πορτογαλικής οικονομίας, θεωρώντας  πιθανή την επιστροφή της στα μνημόνια. Δεν ήταν οι μοναδικοί. Παρόμοιο προβληματισμό εξέφραζαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Κι όμως, προχθές, η Πορτογαλία  δανειζόταν με επιτόκιο 0,12% για δύο χρόνια, 0,30% για τρία χρόνια, 1,30% για 5 χρόνια και 3% για 10 χρόνια. Την ίδια μέρα, το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου που λήγει το 2019 ήταν στο 3,8%-4,2% και του 10ετούς ομολόγου στο 5,4%.

Δεν είναι μυστικό ότι οι αρμόδιοι εξετάζουν τη δυνατότητα έκδοσης ενός νέου 5ετούς ομολόγου για ανταλλαγή με το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2014, ύψους 3,5 δισ. ευρώ περίπου.

Είναι σημαντικό για μια τέτοια δοκιμαστική έξοδο να δοθεί το σήμα πως υπάρχει ισχυρή ζήτηση.

Οι αρμόδιοι θα μπορέσουν να κρίνουν ποια είναι τα επίπεδα αποδόσεων στα οποία υπάρχει τέτοια ζήτηση από τις μη δεσμευτικές προσφορές που μπορεί να ζητήσουν στο πλαίσιο του pre marketing.

Το καλό κλίμα ευνοεί την επαναδιοχέτευση ενός μέρους από τα 2 δισ. ευρώ και πλέον σε 3ετή ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο σε νέα ελληνικά ομόλογα.

Πιθανόν ευνοϊκά διακείμενοι σε μια ανταλλαγή νέων 5ετών ομολόγων με εκείνα που λήγουν το 2019 είναι οι κάτοχοι ελληνικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.

Εκτιμάται πως τέτοια ομόλογα, ύψους 700-800 εκατ. ευρώ, συνδέονται με τις τράπεζες.

Πρακτικά, το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων λήξεως 2019 με κουπόνι 4,75%  είναι απλό. Ποιο είναι το κουπόνι και η απόδοση που θα πρέπει να ζητήσουν στα νέα 5ετή ομόλογα, με δεδομένο πως τα υφιστάμενα ομόλογα πληρώσουν ετήσιο κουπόνι 4,75% για τα επόμενα δύο χρόνια;

Η απάντηση εξαρτάται από τις εκτιμήσεις, προσδοκίες που έχουν για την πορεία των επιτοκίων την επόμενη 5ετία και δεν είναι ασφαλώς ομοιογενείς.

Όμως, είναι σαφές πως το κουπόνι στα νέα ομόλογα μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 4,75%.

Η δική μας ανάλυση δίνει ένα εύρος 3,7% με 4,3%.

Όμως, η πρώτη έκδοση θα πρέπει να είναι πιο «πλούσια», για να έχει μεγάλη υπερκάλυψη και να δώσει τον τόνο για τις επόμενες.

Υπό αυτή την έννοια και τελείως μπακαλίστικα, ένα κουπόνι της τάξης του 4%-4,25% θα μπορούσε να είναι ιδανικό.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v