Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι 3 επιλογές της Μέρκελ και το ελληνικό χρέος

Η νίκη της καγκελαρίου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει το πολιτικό κόστος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ. Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Oι 3 επιλογές της Μέρκελ και το ελληνικό χρέος
Από τον περασμένο Μάρτιο κυκλοφορεί η πληροφορία σε έγκυρα διεθνή ΜΜΕ -έχουν δημοσιευθεί δύο σχετικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό- πως υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δανειστών για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με μικρή χρηματοδότηση.

Το Ταμείο θα εξαντλούσε τα χρονικά περιθώρια για να πάρει όσα μπορούσε περισσότερα από την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και από τους Ευρωπαίους πιστωτές στο θέμα του χρέους.  

Το ΔΝΤ θα έμπαινε την τελευταία στιγμή, γιατί δεν ήθελε να κατηγορηθεί ότι υπονόμευσε το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα μ’ αυτή την εκδοχή, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας περίμεναν τον κ. Τσίπρα να χειρισθεί στο εσωτερικό το θέμα των προαπαιτούμενων μέτρων που θα συνόδευαν την τεχνική συμφωνία (SLA) της αξιολόγησης και του έδιναν χρόνο.

Όμως, ο τελευταίος δεν ήταν απεριόριστος και τελείωνε κάπου τον Απρίλιο.

Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες.

Aπλά θα επισημάνουμε ότι οι δηλώσεις των στελεχών του ΔΝΤ δεν παρέπεμπαν σε τέτοιο ντιλ όλο το προηγούμενο διάστημα.  

Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7, η κ. Λαγκάρντ ζήτησε περισσότερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης.

Όμως, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών κ. Καζιμίρ δήλωσε στην Κύπρο ότι διαφαίνεται συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που απέδωσε στις προσπάθειες της κ. Λαγκάρντ να πείσει μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο πάντα προσεκτικός κ. Σόιμπλε δήλωσε στο Μπάρι ότι ελπίζει πως θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Είναι γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα ήθελε να αναλάβει το υψηλό πολιτικό κόστος ενός γενναίου σετ μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Επομένως, τα μέτρα για το χρέος θα έπρεπε να είναι αρκετά γενικά, για να μην προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα στην κ. Μέρκελ, και αρκετά εξειδικευμένα, για να επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η νίκη των χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προπυργίου των σοσιαλδημοκρατών, δείχνει πως η κ. Μέρκελ είναι το φαβορί για επανεκλογή στη θέση της καγκελαρίου.

Αν και είναι νωρίς ακόμη, αυτό ίσως κάνει το Βερολίνο πιο ευπροσήγορο στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία.

Πρακτικά, η κ. Μέρκελ έχει τρεις επιλογές:

H πρώτη επιλογή, που είναι ανεπιθύμητη από όλους και καθόλου πιθανή, είναι να μην υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης σύντομα και το όλο θέμα να πάει για το φθινόπωρο.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κλείσει μεν η δεύτερη αξιολόγηση και να γίνει η εκταμίευση της δόσης από τον ESM, με κάποια υπόσχεση για μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Κοινώς, να πάμε ως έχουμε, χωρίς λεφτά από το Ταμείο.   

Η τρίτη επιλογή είναι να δώσει η Γερμανία τα μέτρα ελάφρυνσης που ζητά το Ταμείο, ώστε να εμπλακεί χρηματοδοτικά το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Από τις τρεις επιλογές, η τελευταία είναι εκείνη που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αν οι πληροφορίες των ξένων ΜΜΕ που προαναφέραμε ήταν σωστές.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν τα μέτρα ήταν πιο συγκεκριμένα και έφευγε από τη μέση η διατύπωση που υπάρχει στη δήλωση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα ελάφρυνσης θα υλοποιηθούν μετά το πέρας του προγράμματος, «αν κριθεί αναγκαίο».

Κοντός ψαλμός  αλληλούια.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v