Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξοδος στις αγορές χωρίς δεκανίκια

Με την ιδέα μιας δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές τους επόμενους μήνες φαίνεται να φλερτάρουν στην κυβέρνηση, παρότι η απόσταση μεταξύ αξιολόγησης και QE δεν είναι μικρή. Όμως, αν είναι να γίνει, ας γίνει σωστά. Χωρίς δεκανίκια.

Εξοδος στις αγορές χωρίς δεκανίκια
Η εντύπωση που υπήρχε παλαιότερα ήταν πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα σηματοδοτούσε το πραγματικό τέλος των μνημονίων.

Η χώρα θα χρηματοδοτούσε τις ανάγκες της από τις αγορές και δεν θα χρειαζόταν τα δάνεια των Ευρωπαίων πιστωτών της.

Πλέον, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθότι προέκυψαν νέοι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο 2019-2021 και πιο πέρα.

Κι αυτό γιατί διάχυτη είναι η εντύπωση πως οι δανειστές θα συνδέσουν την επίτευξη των στόχων με κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για να δημιουργήσουν κίνητρα συμμόρφωσης στις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Παρ’ όλα αυτά η χρηματοδότηση από τις αγορές θα δώσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, που οι περισσότεροι στη χώρα επιθυμούν.

Όμως, για να αποκτήσει η Ελλάδα βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα.

Η δοκιμαστική έξοδος με μια μικρή έκδοση ομολόγων θεωρείται πιο εφικτή, αν και πάλι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εκ των ων ουκ άνευ και θα πρέπει να θεωρηθεί δρομολογημένη από τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται πρόθυμη να ψηφίσει τα μέτρα που τη συνοδεύουν.

Όμως, δεν αρκεί.

Θα χρειασθούν επίσης διευκρινίσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ιδανικά σήμα από την ΕΚΤ για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), έστω κι αν όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για το τελευταίο δεν είναι τόσο μακριά.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν αναφέρει ότι μια δοκιμαστική μικρή έκδοση ομολόγων είναι επιθυμητή και μπορεί να επιχειρηθεί τους επόμενους μήνες.

Παρότι η χώρα δεν έχει ανάγκη τη χρηματοδότηση, καθώς είναι εξασφαλισμένη από το τωρινό πρόγραμμα του ESM.

Όμως, αν γίνει επιτυχημένα, θα θεωρηθεί ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την ανάκτηση της βιώσιμης πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Δεν είναι μυστικό ότι κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα μιας μικρής έκδοσης ομολόγων μέσα στον Ιούλιο, που θα «αναχρηματοδοτήσει» εκείνη του 2014, αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση κ.λπ.

Όμως, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τους ίδιους να επιθυμούν την εξασφάλιση της συγκατάθεσης των δανειστών (κοινοτικών) για συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην έκδοση για ένα ποσό, π.χ. 1 δισ. ευρώ.

Μ’ αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της δοκιμαστικής έκδοσης ενώ δίνεται η δυνατότητα στις εγχώριες τράπεζες να αποκομίσουν κεφαλαιακά κέρδη μελλοντικά, αν όλα πάνε καλά με την ελληνική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, οι αντιτιθέμενοι παρατηρούν ότι ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζών και κράτους θα παραμείνει, ενώ μερικοί θεωρούν ότι η παρουσία εγχώριων τραπεζών θα οδηγήσει σε στρέβλωση την τιμολόγηση της έκδοσης.

Ακόμη κι αν οι ισχυρισμοί των τελευταίων είναι κάπως υπερβολικοί, φρονούμε ότι θα πρέπει να εισακουσθούν σ’ αυτή τη φάση.

Αν και εφόσον αποφασισθεί να προχωρήσει η χώρα σε μια πιλοτική, μικρή έκδοση ομολόγων, αυτή θα πρέπει να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Μ’ αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχουν σκιές και η τιμολόγηση θα αντικατοπτρίζει την πραγματική ζήτηση.

Ακόμη κι αν η τιμολόγηση βγει πιο ακριβή σε σχέση με εκείνη στην οποία θα συμμετείχαν οι ελληνικές τράπεζες.

Αν μη τι άλλο, θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για κεφαλαιακά κέρδη στην επόμενη έκδοση ομολόγων, συντηρώντας τη θετική δυναμική.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v