Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φερ προσδοκιών και μέτρων λιτότητας

Οι αγορές προεξοφλούν θετικές εξελίξεις με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε προ μνημονίου επίπεδα. Όμως, τα νέα μέτρα λιτότητας θα δοκιμάσουν ακόμη περισσότερο τις αντοχές ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Κάποια πλευρά θα πρέπει να ενδώσει. Ποια όμως;

Μπρα ντε φερ προσδοκιών και μέτρων λιτότητας
Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί.

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν τα μελλοντικά κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων και έμμεσα τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει 11 ανόδους στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, στον απόηχο των εξελίξεων αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που έχει τραβήξει πάρα πολύ.

Χωρίς να παραβλέπουμε τον σημαντικό ρόλο των σπεκουλαδόρικων ξένων κεφαλαίων, που ενέχουν τον κίνδυνο των μεγάλων και απότομων αλλαγών της βραχυχρόνιας τάσης, η παρατεταμένη άνοδος παραπέμπει τουλάχιστον σε μια θετική προδιάθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα.

Φυσικά, ακόμη πιο σημαντικό γεγονός είναι η «βουτιά» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 5,5%-5,6%, που είχαμε να δούμε από την προ μνημονίου εποχή, το 2009.

Η επιτοκιακή διαφορά (spread) από το 10ετές γερμανικό ομόλογο συμπιέσθηκε στις 526 μονάδες βάσης, δηλαδή επίπεδα που είχαμε να δούμε από το καλοκαίρι του 2014, που η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές.

Αν η ιστορία επαναληφθεί και το spread υποχωρήσει στο χαμηλό των 475 μονάδων βάσης στο οποίο βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, χωρίς τότε βοήθεια από το QE της ΕΚΤ αφού δεν υφίστατο, η απόδοση του 10ετούς θα μπορούσε να κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες ή λίγους μήνες προς το 5%.

Υπό την προϋπόθεση ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου θα είναι κοντά στο 0,46%.

Υπενθυμίζουμε ότι μία ποσοστιαία μονάδα ισούται με 100 μονάδες βάσης.

Η συμπεριφορά των αγορών, στο μέτρο που διατηρηθεί, θα έχει θετική επίδραση στην επενδυτική, επιχειρηματική και σε μικρότερο βαθμό στην ψυχολογία των καταναλωτών.

Όλα αυτά συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Όμως, την ίδια στιγμή, πολλοί πολίτες θα αρχίσουν να κάνουν υπολογισμούς για να δουν πόσο θα επηρεάσουν την τσέπη τους οι αυξημένοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και η μείωση των συντάξεων το 2019 και το 2020.

Ακόμη και αν δεν αλλάξει άμεσα η καταναλωτική συμπεριφορά τους, θα αναπροσαρμοσθεί αναγκαστικά το 2019.

Με δεδομένο ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού είναι ήδη οικονομικά εξαντλημένο ή κουρασμένο με τους φόρους και τις κατασχέσεις στην ημερήσια διάταξη, γεννάται ένα ερώτημα.

Μπορεί η θετική αύρα των αγορών, με τις όποιες θετικές επιδράσεις στην οικονομία, να υπεραντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες των νέων μέτρων λιτότητας ύψους 4 δισ. ευρώ και πλέον της διετίας 2019-2020;

Ασφαλώς είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα.

Θεωρητικά, θα μπορούσε να συμβεί.

Όμως, υπάρχει ήδη ένα εμπόδιο.

Ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έχει μπει τόσο ψηλά μέχρι το 2021-2022, που αναπόφευκτα αφαιρεί πόρους από την πραγματική οικονομία, περιορίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης.

Δεν θα στοιχηματίζαμε λοιπόν σε κάτι τέτοιο, χωρίς μεγάλη βοήθεια από τον διεθνή οικονομικό περίγυρο, π.χ. τουρισμό, εξαγωγές αγαθών.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v