Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αγορά περιμένει δείγματα γραφής

Η προκαταρκτική τεχνική συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.  Ομως, η τελευταία  δεν είναι πανάκεια σε μια αγορά που είναι καχύποπτη.

H αγορά περιμένει δείγματα γραφής
Η Moody’s και η Fitch Ratings συνέπεσαν χθες στην εκτίμησή τους για την προκαταρκτική τεχνική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Οι δύο οίκοι αξιολόγησης ανέφεραν ότι η συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα στον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η τελευταία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 7 και πλέον δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

H αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση της συμφωνίας έδειξε επίσης ότι δεν είχε προεξοφλήσει  σε μεγάλο βαθμό αυτή την εξέλιξη.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε ράλι ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έπεσε κοντά στο 6% από 6,385% την προηγούμενη Παρασκευή.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων και εν συνεχεία η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε μετοχές και ομόλογα, βελτιώνοντας το κλίμα.

Η μείωση της αβεβαιότητας λόγω ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιήσει κάποια επιχειρηματικά ντιλ και επενδύσεις που περιμένουν.

Όμως, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα όσα θετικά της καταμαρτυρούνται δεν θα μπορούσε από μόνη της να οδηγήσει στην κανονικότητα την ελληνική οικονομία.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της αγοράς και των φορέων της οικονομίας αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση με καχυποψία.

Κοινώς, πιστεύουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία  μπορεί μεν να ψηφίσει τα μέτρα αλλά δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει. Τουλάχιστον, αρκετά από αυτά.

Η τοποθέτηση είναι εν μέρει άδικη.

Κι αυτό γιατί έχει αποδεχτεί πως οι ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν κατά γράμμα τα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές δαπανών, ενώ αντίθετα υλοποιούν με το ζόρι τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για να ανέβει λοιπόν η κυβέρνηση τον «τοίχο της καχυποψίας» (wall of suspicion), όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες, δεν αρκεί να νομοθετήσει απλά τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης.

Θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής σε πολύ συγκεκριμένους τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κ.τ.λ.

Μπορεί να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις κάποιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων και να αποδείξει ότι εννοεί  business;

Δεν το γνωρίζουμε.

Κάποιοι άλλοι στην αγορά θα απαντούσαν αρνητικά.

Αν όμως συνεχίσει το παλιό τροπάρι, δηλαδή να υλοποιεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις με καθυστέρηση και υπό πίεση, δίνοντας την εντύπωση ότι  κάνει αγγαρεία, θα χάσει το τρένο.

Σ’ αυτή την περίπτωση,  η πιθανή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποδειχθεί μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v