Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοι το ίδιο είμαστε… λαός και Κολωνάκι

Πριν η κυβέρνηση νομοθετήσει τη νέα μείωση του αφορολόγητου και απαιτήσει από τους πολίτες να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση, καλό θα ήταν να εξομοιώσει τη φορολογία των βουλευτών, δικαστών κ.τ.λ. με εκείνη των ιθαγενών.

Ολοι το ίδιο είμαστε… λαός και Κολωνάκι
Οι στοίχοι στο τραγούδι του 1959 που φέρει τον τίτλο «Λαός και Κολωνάκι» με τους Μανώλη Χιώτη και Μαίρη Λίντα αναφέρουν:

«… Ολοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη και όλοι έχουμε καρδιά λαός και Κολωνάκι».

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή στο θέμα της φορολογικής μεταχείρισης των πολιτών.

Οι βουλευτές, οι δικαστές και πιθανόν κι άλλοι τυγχάνουν προνομιακής φορολογικής  μεταχείρισης  σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το θέμα έφερε ξανά στην επιφάνεια η επιστολή που έστειλαν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Τσίπρα, με την οποία ζητούν, εκτός των άλλων, εξομοίωση της φορολογίας τους με εκείνη των κοινών θνητών ενόψει της νέας μείωσης του αφορολόγητου που θα έλθει στη Βουλή.

Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τελικά.

Αν δηλαδή θα υπάρξει πλήρης εξομοίωση ή θα έχουμε απλώς άλλο ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ή δεν θα γίνει απολύτως τίποτα με διακομματική συναίνεση.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ετήσιων καθαρών εισοδημάτων που λαμβάνουν οι βουλευτές από το Κοινοβούλιο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

Την ίδια προνομιακή φορολογική μεταχείριση με τους βουλευτές απολαμβάνουν κι άλλοι, π.χ. δικαστές, με βάση το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, ποσοστό 25% έως 77% των ετήσιων καθαρών εισοδημάτων των βουλευτών και των άλλων απαλλάσσεται.

Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 69.360 ευρώ ή 5.780 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να περιλαμβάνεται το επίδομα γάμου, ύψους 420 ευρώ ετησίως.

Από αυτό το ποσό αφαιρούνται οι κρατήσεις για κοινωνική ασφάλιση και το ποσό που πάει στο κόμμα, που μπορεί να φθάσει τις 24.250 ευρώ. Το εναπομείναν ποσό είναι το καθαρό εισόδημα.

Επιπλέον, αφαιρείται το 25%  του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης ως τεκμαρτή ετήσια δαπάνη για την κάλυψη των αναγκών μίσθωσης των πολιτικών γραφείων κ.τ.λ.

Αυτό ανέρχεται σε 17.445 ευρώ (25% x 69.360 ευρώ).

Ακόμη, από την ετήσια καθαρή φορολογητέα αποζημίωση του βουλευτή αφαιρείται το ποσό των 10.868 ευρώ που αντιστοιχεί στο μηνιαίο επίδομα βιβλιοθήκης, ύψους 905,66 ευρώ (12 x 905,66 ευρώ = 10.868 ευρώ), σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Οι βουλευτές λαμβάνουν επίσης μια σειρά από επιδόματα που είναι αφορολόγητα (χωρίς παραστατικά).

Πρόκειται για το επίδομα οργάνωσης γραφείου ύψους 936 ευρώ τον μήνα ή 11.230 ευρώ τον χρόνο, η αποζημίωση εξόδων μετακίνησης ύψους 4.368 ευρώ ετησίως, τα ταχυδρομικά τέλη ύψους 13.632 ευρώ ετησίως και η αποζημίωση  συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, θερινά τμήματα κ.τ.λ.

Είναι λοιπόν δυνατόν το 77% του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος του βουλευτή, τονίζει.

Για ετήσιο καθαρό εισόδημα ύψους 74. 760 ευρώ, ο βουλευτής θα πλήρωνε φόρο 5.967,14 ευρώ ενώ ο μισθωτός θα καταβάλει 29.190,37 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Κοινώς, για το ίδιο ετήσιο καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ο απλός πολίτης θα μπορούσε να καταλήξει να πληρώνει φόρο που είναι σχεδόν 5πλάσιος σε σύγκριση με εκείνον του βουλευτή.

Η σύγκριση είναι καταλυτική.

Πριν λοιπόν οι κυβερνώντες νομοθετήσουν τη νέα, σημαντική μείωση του αφορολόγητου και τα βάλουν με τη φοροδιαφυγή, καλό θα ήταν να κάνουν κάτι πιο πρακτικό και απλό.

Να προχωρήσουν στην εξομοίωση της φορολογικής μεταχείρισης των βουλευτών, δικαστών κ.τ.λ. με τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, ώστε να είμαστε ίδιοι, λαός και Κολωνάκι που λέει το τραγούδι.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v