Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To σήμα «προσγείωσης» προς τις αγορές

Ο Sir John Templeton είχε πει ότι οι ανοδικές αγορές (bull markets) γεννιούνται μέσα στην απαισιοδοξία, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, ωριμάζουν με την αισιοδοξία και πεθαίνουν με την ευφορία. Το ίδιο ισχύει σήμερα.

To σήμα «προσγείωσης» προς τις αγορές
Το κίνημα εναντίον της παγκοσμιοποίησης μπορεί να βρίσκεται σε έξαρση σε διάφορες χώρες,  όμως οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πλήρως παγκοσμιοποιημένες.

Ένα σημαντικό γεγονός σε μια μεγάλη αγορά μιας ηπείρου έχει άμεσο σχεδόν αντίκτυπο σε άλλες αγορές του πλανήτη καθώς επενδυτές και σπεκουλαδόροι σπεύδουν να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις αμερικανικές μετοχές ή τα ομόλογα.

Η αποτυχία του Λευκού Οίκου να αντικαταστήσει το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης του προέδρου Ομπάμα (Obamacare) με το προταθέν από τους ρεπουμπλικάνους έπληξε την επενδυτική ψυχολογία.

Επιπλέον, έδειξε ότι οι οικονομικές πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης που βρίσκονται πίσω από το ράλι των αγορών στον απόηχο της εκλογής του Τραμπ στην προεδρία τον περασμένο Νοέμβριο θα καθυστερήσουν να εφαρμοσθούν.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που μεγάλοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs, έσπευσαν να αναπροσαρμόσουν τις προβλέψεις τους για τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, εκτιμώντας πως θα κλείσει τη χρονιά στις 2.300 μονάδες.

Μάλιστα, ορισμένοι διαβλέπουν ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διόρθωση των τιμών της τάξης του 10% περίπου από τα τωρινά επίπεδα σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Ανάμεσα στους τελευταίους υπάρχουν εκείνοι που παρακολουθούν στενά τη συσχέτιση των αμερικανικών μετοχών και πιο συγκεκριμένα του δείκτη S&P 500 με την αμερικανική νομισματική βάση.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς, ο βαθμός συσχέτισης της προσφοράς χρήματος και του δείκτη S&P 500 ήταν μικρότερος από 0,50 μέχρι τα τέλη του 2009.

Όμως, ο βαθμός συσχέτισης (correlation) έχει αυξηθεί κατά πολύ από το 2010 και βρίσκεται πάνω από το 0,90.

Η αύξηση του βαθμού συσχέτισης αποδίδεται στις μαζικές ενέσεις ρευστότητας στις οποίες προέβη η Fed για να στηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ξεκινώντας από τη διόγκωση του ισολογισμού της.

Όπως ήταν φυσικό, οι ενέσεις ρευστότητας οδήγησαν τα επιτόκια στα τάρταρα.

Οι μεν επενδυτές αντέδρασαν, ψάχνοντας για αποδόσεις και ανεβάζοντας τις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων, οι δε εταιρείες έσπευσαν να  δανεισθούν, επωφελούμενες των χαμηλών επιτοκίων για να επαναγοράσουν τις μετοχές τους.

Οι επαναγορές των μετοχών από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, έδωσαν περαιτέρω ώθηση στον ρυθμό αύξησης των κερδών ανα μετοχή.

Oμως, η συσχέτιση του δείκτη S&P 500 με τη νομισματική βάση έχει αντιστραφεί εδώ και μήνες και είναι πλέον αρνητική.

Υπό αυτή την έννοια, ο δείκτης S&P 500 δεν θα έπρεπε να είχε κάνει το ράλι που έκανε από το φθινόπωρο μέχρι πρόσφατα.

Το γεγονός ότι έκανε ράλι θα πρέπει να αποδοθεί εν πολλοίς στις προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή Τραμπ.

Όμως, οι πρόσφατες εξελίξεις αποδυναμώνουν τις προσδοκίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το χρηματιστηριακό ράλι.

Αυτό σε συνδυασμό με το αρνητικό σήμα που στέλνει η συσχέτιση της νομισματικής βάσης με τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη παραπέμπει σε ισχυρή διόρθωση της τάξης του 10% περίπου.      

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, δεν θα αφήσει αδιάφορες τις ευρωπαϊκές και άλλες αγορές.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v