Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, ο κ. ΔΝΤ θα δικαιωθεί!

Πόσοι περίμεναν, το 2010, που μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια, ότι θα ήταν εκεί μέχρι τουλάχιστον το 2018; Λίγοι. Γιατί λοιπόν το ΑΕΠ να μην επανέλθει το 2037 στα επίπεδα του 2008 όπως προβλέπει ο Τόμσεν, αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας;  

Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, ο κ. ΔΝΤ θα δικαιωθεί!
Ο Πόουλ Τόμσεν επιλέχθηκε το 2010 από τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν να ηγηθεί της αποστολής του Ταμείου για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος για συγκεκριμένους λόγους.

Ανάμεσά σ’ αυτούς ήταν ο μετριοπαθής χαρακτήρας του, που «έδενε» με τη δανέζικη καταγωγή του και το σοσιαλδημοκρατικό background του.

Ποιος δεν θυμάται ότι ο κ. Τόμσεν παρουσιαζόταν τον πρώτο χρόνο ως ο καλός της τρόικας ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ως ο κακός.

Όμως, ο τότε Τόμσεν δεν έχει σχέση με τον σημερινό Τόμσεν ή καλύτερα τον Τόμσεν των τελευταίων ετών.

Η εξήγηση για τη σκλήρυνση της στάσης του κ. Τόμσεν, που δεν ξεκίνησε ούτε σήμερα, ούτε το 2015-2016 αλλά χρόνια νωρίτερα, είναι σχετικά απλή.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ έχει απαυδήσει με τη διαχρονική στάση των Ελλήνων αξιωματούχων, που θεωρεί πως βάζουν συνεχώς εμπόδια και δείχνουν απροθυμία  να εφαρμόσουν όσα συμφώνησαν, υπογράφοντας τα μνημόνια.

Επιπλέον, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, παρακολουθώντας  προσεκτικά τις  κατά καιρούς τοποθετήσεις του, ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν πολύ ισχυρά συμφέροντα εντός της χώρας, π.χ. συντεχνιακά, που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις γιατί δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους.

Χθες, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν φέρεται να δήλωσε σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ότι  η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Κοινώς, ο κ. Τόμσεν εκτιμά ότι θα χρειαστεί να φθάσουμε στο 2037 και βάλε, για να ανακτήσει η οικονομία τα 66 δισ. ευρώ που έχασε και να επανέλθει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2008.

Πρόκειται για μια απαισιόδοξη εκτίμηση και είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν αρκετοί που θα την επικρίνουν.

Φυσικά, δεν είναι ο μόνος που έχει κάνει απαισιόδοξες προβλέψεις.

Σε μελέτη που παρουσίασαν σε συνέδριο του American Economic Association (AEA), η καθηγήτρια Οικονομικών Carmen Reinhart και ο καθηγητής Kenneth Rogoff εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί πιθανόν 12 χρόνια να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα εισοδήματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2010, που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές ήταν 226 δισ. ευρώ.

Εκείνη την περίοδο, οι περισσότεροι περίμεναν ότι η ελληνική οικονομία θα επανερχόταν στα επίπεδα προ κρίσης, δηλαδή στα 242 δισ. ευρώ, μέχρι το 2018.

Όμως, το ΑΕΠ βρέθηκε στα 176 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή 50 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το 2010 και 66 δισ. ευρώ περίπου πιο κάτω από το 2008.

Εκ του αποτελέσματος, εκείνες οι  προβλέψεις αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες.

Αν λοιπόν ληφθεί υπόψη τι συνέβη από το 2010 μέχρι σήμερα, κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα έπρεπε να υποτιμήσει ή να αγνοήσει τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. Τόμσεν.  

Για να μη δικαιωθεί ο κ. Τόμσεν, θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα ώστε να έλθει η ανάπτυξη.

Το κατέβασμα του πήχη για τα μελλοντικά  πρωτογενή πλεονάσματα είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά δεν αρκεί από μόνο του για να φέρει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις σε εξωστρεφή προϊόντα και υπηρεσίες.

Όμως, αυτό προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας και δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, π.χ. με μείωση της γραφειοκρατίας και των φόρων, λειτουργικό τραπεζικό σύστημα, ξεκάθαρους  κανόνες χωρικής ανάπτυξης, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Μπορούν να συμβούν όλα αυτά;

Ασφαλώς αλλά δεν θα είναι εύκολο, όταν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού διακατέχεται από τις ακριβώς αντίθετες ιδέες.

Επομένως, ας μην απορρίπτουμε ως αβάσιμες τις εκτιμήσεις του κ. Τόμσεν, όσο απαισιόδοξες κι αν μας φαίνονται.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v