Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα ερώτημα πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ

Εδώ και μεγάλο διάστημα οι συμμετέχοντες στις αγορές βρίσκονται σε κόντρα με τους κεντρικούς τραπεζίτες για τα επιτόκια. Το ερώτημα είναι ποιος έχει δίκιο και πόσο αργά είναι για να το ”βρει”.

Ένα ερώτημα πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ
Εδώ και καιρό οι απόψεις των κεντρικών τραπεζιτών και των συμμετεχόντων στις αγορές διίστανται.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την πορεία των οικονομιών σε σχέση με τους διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Hedge Funds, ασφαλιστικών εταιριών και τραπεζών.

Ακόμη και η Fed, που υιοθέτησε πιο απαισιόδοξη στάση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με μερικούς μήνες πριν, μειώνοντας επιθετικά τα επιτόκια παρέμβασης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρχονται κι άλλες μειώσεις, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τους συμμετέχοντες στην αγορά από πλευράς απαισιοδοξίας.

Το αντίθετο συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Τράπεζα της Αγγλίας που εμφανίζονται πιο συγκρατημένες. Ιδίως η ΕΚΤ που διαμηνύει ότι ο πληθωρισμός παραμένει απειλή, διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο 4%.

Από την άλλη πλευρά, το ξεπούλημα των μετοχών που έχει οδηγήσει πολλούς χρηματιστηριακούς δείκτες 20% και πλέον χαμηλότερα από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού δείχνει ότι οι επενδυτές προεξοφλούν χειρότερες μέρες για τις οικονομίες και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Όμως, τα μακροοικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ημερών δείχνουν ότι οι μεγάλες οικονομίες ίσως βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση μ’ αυτή που εκτιμά η επενδυτική κοινότητα.

Ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW ήταν καλύτερος του αναμενομένου, εκπλήσσοντας ευχάριστα. Το ίδιο συνέβη με τις λιανικές πωλήσεις και το εμπορικό ισοζύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το 4ο τρίμηνο περισσότερο σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς.

Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται πιθανόν στο γεγονός ότι οι αγορές κινούνται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις πραγματικές οικονομίες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι λογικό να είναι πιο επικεντρωμένοι στις τωρινές όσο και στις μελλοντικές εξελίξεις στις πραγματικές οικονομίες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με την επενδυτική κοινότητα που κοιτάζει πιο πολύ στο μέλλον.

Το ερώτημα των πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ είναι ποιος έχει δίκιο.

Η απάντηση, όσο υποκειμενική κι αν φαίνεται, είναι οι αγορές.

Από τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία εμφανίζει αδυναμία, με την εκεί αγορά κατοικίας να υποχωρεί και την κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές πίστης να δείχνει ότι δεν θα τερματιστεί στο άμεσο μέλλον, όπως μας υπενθύμισε χθες το ”λάθος” ύψους δισ. ευρώ των traders της Credit Suisse, οι αγορές έχουν δίκιο.

Όμως, αυτό δεν αποκλείει να έχουν παρατραβήξει το σχοινί, προεξοφλώντας χειρότερες καταστάσεις απ’ αυτές που θα συναντήσουμε τα επόμενα τρίμηνα στις πραγματικές οικονομίες και κατά συνέπεια στα κέρδη των εταιριών.

Επομένως, ακόμη κι αν τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν βελτίωση ή τουλάχιστον μη χειροτέρευση το επόμενο διάστημα, το πιθανότερο είναι οι μεν πραγματικές οικονομίες να διολισθήσουν, δικαιώνοντας τις αγορές, οι δε τελευταίες να ανακαλύψουν σε κάποιο σημείο ότι το έχουν παρακάνει σε μια κλασική περίπτωση overshooting.

Μόνο που το τελευταίο θα γίνει αντιληπτό κατόπιν εορτής.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v