Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς ανταγωνιστικές μειώσεις εταιρικών φόρων

Μπορεί ο φόρος επί των επιχειρηματικών κερδών να αυξήθηκε στην Ελλάδα, όμως η εκλογή Τραμπ, το Brexit και το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Προς ανταγωνιστικές μειώσεις εταιρικών φόρων
Μπορεί κάποιος να διαφωνεί μαζί του ως προς το στυλ, τη συμπεριφορά, τις  πολιτικές που υιοθετεί ή οτιδήποτε άλλο.

Όμως, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποδείξει με το καλημέρα ότι εννοεί τουλάχιστον μερικά από αυτά που έλεγε προεκλογικά.

O Τραμπ υπέγραψε χθες τα εκτελεστικά διατάγματα για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής  (NAFTA) και  την αποχώρηση από την  Trans-Pacific Partnership (TPP), την εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και 11 άλλων χωρών της περιοχής του Eιρηνικού.

Επιπλέον, μιλώντας σε επιχειρηματίες, όπως ο Elon Musk της Tesla Motors και της Space X, επανέλαβε την προεκλογική του υπόσχεση να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή των εταιρικών κερδών «κοντά στο 15% έως 20%, από 35% σήμερα».

Δεν είναι ο μόνος που το έχει υποσχεθεί.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κεντροδεξιάς  Φρανσουά Φιγιόν έχει υποσχεθεί να μειώσει τον συντελεστή στο 25%  από 33,5%.

Μάλιστα, ορισμένοι σύμβουλοί του  προκρίνουν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα συντελεστών.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δεν έχει μείνει πίσω.

Ο Χάμοντ υπαινίχθηκε  στα μέσα Ιανουαρίου ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις των εταιρικών φόρων, για να παραμείνουν οι βρετανικές εταιρείες ανταγωνιστικές σε περίπτωση που η ΕΕ έκλεινε τις πόρτες της ενιαίας αγοράς στη Βρετανία.

Προφανώς, ο Χάμοντ χρησιμοποιεί το ανωτέρω επιχείρημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για το Brexit, για να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία.

Όμως, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι θεωρεί τις μειώσεις των εταιρικών φόρων όπλο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μνημονιακή Ελλάδα έχει αναλάβει παρόμοια δέσμευση.

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει η πολιτική βάση για την απαρχή μιας νέας εποχής, που θα χαρακτηρίζεται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Αυτό έχει ξανασυμβεί. Πότε;

Τη δεκαετία του 1980 και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί βρίσκουν ομοιότητες στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ και εκείνης του “great communicator”.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μειώσεις φόρων επί των επιχειρηματικών κερδών που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ επί Ρέιγκαν επεκτάθηκαν σε πολλές άλλες χώρες.

Μάλιστα, οδήγησαν σε αύξηση των κρατικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ από αυτή την πηγή.

Ο μέσος φορολογικός  συντελεστής  στις 19 χώρες του ΟΟΣΑ υποχώρησε από το 45%, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κάτω από το 35% στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.

Η μείωση του μέσου συντελεστή συνεχίσθηκε σχεδόν ανελλιπώς μέχρι το 2007-2008, αφού έπεσε στο 26%-27%.

Δεν θα μας εξέπληττε λοιπόν καθόλου αν η ιστορία επαναλαμβανόταν με πρωτοβουλία του προέδρου Τραμπ αυτή τη φορά, με τον Φιγιόν, αν εκλεγεί, και τη Βρετανία να ακολουθούν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, κι άλλες χώρες θα ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο.

Είναι κάτι που οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας,  δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v