Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αξιολόγηση θέλει το ΔΝΤ της!

Οι σχέσεις του Βερολίνου ή της Κομισιόν με το ΔΝΤ έχουν γίνει σίριαλ στην Ελλάδα, όπως και η περίφημη πολιτική συμφωνία που ξαναβγαίνει στην επιφάνεια, όταν τα πράγματα σκαλώνουν. Όμως, η κατάσταση είναι πιο απλή.

Η αξιολόγηση θέλει το ΔΝΤ της!
Γράφαμε πριν λίγο καιρό ότι είναι σαφές σε μας πως ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Τόμσεν έχουν φθάσει σε κάποια κατανόηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό θέμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αναφερθεί στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι μπορεί να θέλουν κάποιοι στο Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, όμως εκείνο που μετρά είναι η γνώμη του ευρωπαϊκού τμήματος.

Στο τελευταίο προΐσταται ο κ. Τόμσεν.

Η κατανόηση έγκειται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχτεί -έστω κι αν διαφωνεί- ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να δώσει την ελάφρυνση του χρέους που είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Επομένως,  το πλεόνασμα θα πρέπει να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η Αθήνα θα πρέπει να συνεισφέρει με επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Η απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το επιβεβαιώνει, αφού αναφέρεται σε διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, δηλαδή 3 ή 5 ή 10 χρόνια, κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Φυσικά, η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε κλείσει με υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στα εκκρεμή θέματα, π.χ. εργασιακά, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο ESM θα έπρεπε να προχωρήσει σε εκταμίευση μερικών δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όμως, αυτό απαιτεί την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της γερμανικής Βουλής.

Η τελευταία δεν θα ενέκρινε την εκταμίευση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θα έφερνε το θέμα στην ολομέλεια σε προεκλογική περίοδο, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σόιμπλε.

Οι τελευταίοι θέλουν να το αποφύγουν με κάθε τρόπο και γι’ αυτό είναι δύσκολο έως αδύνατο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ  πριν τις γερμανικές εκλογές.

Ως εκ τούτου η πίεση μεταφέρεται στην ελληνική πλευρά, για να αποδεχθεί τη χρόνια δημοσιονομική επιτήρηση μέσω ενός μηχανισμού-κόφτη που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το τυράκι προς την Αθήνα είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που θα φέρει την εκταμίευση των 6 δισ., και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Στην πραγματικότητα, πίσω από όλα είναι σκοπιμότητες που συνδέονται με την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία και τις διαβεβαιώσεις για το ΔΝΤ που είχε δώσει ο κ. Σόιμπλε στους βουλευτές  του κόμματός του το καλοκαίρι του 2015, προκειμένου να εγκρίνουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Από τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρο ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει, αν δεν διασφαλισθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v