Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Ο οπορτουνισμός του Κάμερον έκανε δυνατή τη νίκη του Brexit. Θα μπορούσε ο Ρέντσι να οδηγήσει την Ιταλία εκτός ευρώ; Όλα μπορούν να συμβούν. Αν όμως το ευρώ εξαρτάται από ένα δημοψήφισμα, ποιος ο λόγος ύπαρξής του;

Ο Ντέιβιντ Κάμερον νόμιζε ότι είναι εξυπνότερος από άλλα στελέχη του κόμματός του και τους αντιπάλους του.

Όμως, τα έξυπνα πουλιά από τη μύτη πιάνονται, σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή παροιμία.

Όπως λοιπόν λένε τα μικρά παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο στη Βρετανία, ο Κάμερον «ντρίπλαρε μέχρις ότου έπεσε νεκρός».

Οι συνέπειες για τη Βρετανία είναι μέχρι στιγμής πολύ μικρότερες από εκείνες που οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.

Όμως, η Βρετανία δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη το άρθρο 50 της Συνθήκης για έξοδο από την ΕΕ και ίσως μας περιμένουν εκπλήξεις στον δρόμο.

Την Κυριακή που μας έρχεται, έχουμε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην αποδυνάμωση των περιφερειών και των δήμων προς όφελος της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ μεταφέρει την εξουσία στη Κάτω Βουλή, αφαιρώντας τις εξουσίες από το Κογκρέσο.

Για μερικούς, η μεταρρύθμιση οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση εξουσίας και δεν τη θεωρούν επιθυμητή.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κάλεσε το δημοψήφισμα, προσδοκώντας ότι θα το κερδίσει.

Προηγουμένως είχε φροντίσει να περάσει ένα νέο εκλογικό νόμο, που δίνει στο πρώτο κόμμα το 54% των θέσεων στην Κάτω Βουλή, εξασφαλίζοντας την εξουσία για 5 χρόνια.

Όμως, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί διαφορετικά.

Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση έχει μετατραπεί σε δημοψήφισμα για τη διακυβέρνηση του κ. Ρέντσι.

Ο τελευταίος κατηγορείται ότι επικεντρώθηκε στη μεταρρύθμιση της εκτελεστικής εξουσίας και των ψηφοφοριών, αντί να επιχειρήσει σε άλλες, πιο επείγουσες μεταρρυθμίσεις, από τη στιγμή που η Κάτω Βουλή και η Γερουσία περνούσαν τους νόμους που έφερνε.

Τα γκάλοπ δείχνουν υπεροχή του ΟΧΙ καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία και απόρριψη της μεταρρύθμισης παρά την εμφανή στήριξη από την ιταλική ελίτ, π.χ. επιχειρηματική.

Η απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτηση του κ. Ρέντσι και την ανάληψη της εξουσίας είτε από μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, είτε από άλλο στέλεχος του κεντροαριστερού κόμματός του.

Η νέα κυβέρνηση θα οδηγούσε την Ιταλία σε εκλογές μετά από μήνες και δεν αποκλείεται το κόμμα των 5 αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο να τις κερδίσει, θέτοντας πιθανόν θέμα ευρώ.

Όμως, αυτό είναι ένα θέμα που η μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών δεν θέλει να ακουμπήσει ή να αλλάξει.

Αν όμως το δημοψήφισμα της Κυριακής οδηγήσει πραγματικά σε έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη και κατάρρευση του τελευταίου, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν το κοινό νόμισμα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v