Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αναμπουμπούλα δεν χαίρεται μόνο ο λύκος!

Δεν πρόλαβε να φύγει ο Ομπάμα από την Αθήνα και το Βερολίνο εξέφρασε τη διαφωνία του για το ελληνικό χρέος. Όμως, ο δρόμος προς τις γερμανικές εκλογές έχει λακκούβες και η Μέρκελ δεν θα ήθελε να πέσει μέσα λόγω Ελλάδας.

Πρώτα ήταν το Brexit. Μετά ήλθε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη προεδρία των ΗΠΑ.

Τώρα τι;

Αν η ενδεχόμενη εκλογή του ακροδεξιού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία στις αρχές Δεκέμβρη έχει περισσότερο συμβολική σημασία.

Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν έχει μεγάλες εξουσίες και τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός του ακροδεξιού, κυριαρχούν στο Κοινοβούλιο.

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με το ιταλικό δημοψήφισμα.

Αν οι Ιταλοί ψηφίσουν εναντίον της συνταγματικής μεταρρύθμισης την ίδια μέρα με τους Αυστριακούς, ο πρωθυπουργός Ρέντσι θα παραιτηθεί πιθανόν και οι τριγμοί στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης θα γίνουν ιδιαίτερα ισχυροί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν την επομένη για να συζητήσουν την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα βιώνουν τους μετασεισμούς.

Οι αγορές θα έχουν ανοίξει στην Ευρώπη και τα χρηματιστηριακά ταμπλό θα έχουν βαφτεί κόκκινα, με το ευρώ να βρίσκεται υπό πίεση.

Επιπλέον, οι υπουργοί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να σωθεί η Ιταλία.

Ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία που έχουν εκλογές το 2017 και βρίσκονται αντιμέτωπες με λαϊκίστικα κόμματα και ηγέτες.

Και φυσικά οι υπουργοί των Οικονομικών θα γνωρίζουν ότι προεδρικές εκλογές θα έχει επίσης το Ιράν τον Μάιο του 2017.

Με τον πρόεδρο Τραμπ να ευνοεί προεκλογικά την κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά της χώρας, η αβεβαιότητα θα αυξηθεί και η ένταση θα κλιμακωθεί κατά πάσα πιθανότητα.

Αντιμέτωπο μ' ένα τέτοιο πιθανό σκηνικό, το λιγότερο που θα ήθελε το Eurogroup θα είναι να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο πρότζεκτ του ευρώ και στις κυβερνήσεις που εκπροσωπούν, ευνοώντας τους λαϊκιστές.

Επομένως, το Eurogroup θα είναι πιο ευνοϊκά διακείμενο απέναντι στην Ελλάδα.

Αρκεί φυσικά η τελευταία να έχει κάνει πολλά βήματα για να πλησιάσει τα θέλω των δανειστών στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης και οι τελευταίοι να μη φανούν πως χαρίζονται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια λεπτή γραμμή που θα πρέπει να βαδίσουν.

Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβοηθηθεί για να μη γίνει θέμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, χωρίς να φανεί ότι τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης, που θα γινόταν επιχείρημα στα χέρια του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Αν θα μπορούσαν να αποκαλέσουν την Ελλάδα «success story» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Κοντολογίς, το άγχος των εχόντων τα ηνία στην Ευρωζώνη για τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων και μηνών ευνοεί την υιοθέτηση μιας ηπιότερης στάσης απέναντι στην Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανωτέρω αναμπουμπούλα δεν είναι αναγκαστικά κακή για την αδύναμη Ελλάδα, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2018.

Στο μέτρο φυσικά που η ίδια ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v