Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ομόλογα απειλούν το ελληνικό όνειρο!

Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση νωρίς, οι πιστωτές να έδιναν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και η ΕΚΤ να έβαζε τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Κι όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να μη βγει στις αγορές.

Τι σχέση μπορεί να έχει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με όσα συμβαίνουν στις αγορές ομολόγων μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ;

Κι όμως έχει.

Η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει φέρει μόνο τα πάνω-κάτω στις διεθνείς σχέσεις.

Εχει επίσης προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές.

Οι αγορές εμφανίζονται να έχουν πάρει αρκετά σοβαρά τις δηλώσεις και το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης του Τραμπ.

Το πλάνο προβλέπει μείωση των φόρων και απαλλαγές για τις προσωπικές δαπάνες και την υγειονομική περίθαλψη (σε αντικατάσταση του Obamacare) και τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.

Ο νέος πρόεδρος έχει επίσης υποσχεθεί να ξαναφτιάξει τις υποδομές των ΗΠΑ, δηλαδή αυτοκινητόδρομους, γέφυρες, αεροδρόμια κ.τ.λ.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι ανωτέρω πολιτικές θα οδηγήσουν σε διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού.

Σ' αυτή την περίπτωση, η Fed αναμένεται να αντιδράσει, ασκώντας μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, που θα οδηγήσει σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν αυτό θα συμβεί.

Όμως, είναι βέβαιο πως η ανωτέρω προοπτική έχει οδηγήσει σε ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων και σε άνοδο των χρηματιστηριακών αξιών.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανέβηκε χθες στο 2,3%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015, πριν υποχωρήσει στο 2,25%.

Η απόδοση, που κινείται αντίθετα με την τιμή, έχει ανέβει 40 μονάδες βάσης στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις και πολλοί αναμένουν το σκαρφάλωμα να συνεχισθεί.

Η άνοδος στις αποδόσεις των μεσομακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων έχει δώσει επίσης ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κοστάνσιο έσπευσε χθες να καθησυχάσει τους επενδυτές για τα ευρωπαϊκά ομόλογα που πλήττονται λόγω συσχέτισης με τα αμερικανικά, λέγοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που πιέζουν τις τιμές των τελευταίων.

Όμως, υπάρχουν ήδη αναφορές ότι η ΕΚΤ καταγράφει ζημίες που μετρούνται σε δισ. ευρώ, λόγω της υποχώρησης των τιμών στα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεν είναι σίγουρα κάτι που αρέσει στον κ. Ντράγκι καθώς τον καθιστά πιο ευάλωτο στις επικρίσεις των σκληροπυρηνικών της ΕΚΤ, που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι το QE.

Θα ήταν λοιπόν έκπληξη αν η ΕΚΤ δεν υιοθετούσε μια πιο προσεκτική πολιτική στο θέμα του QE στο μέλλον.

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο είναι το ξεπούλημα στα ομόλογα, τόσο πιο διστακτική θα γίνεται η ΕΚΤ, κατά την άποψή μας.

Απομένει να δούμε τι μορφή θα πάρει, π.χ. μειωμένες αγορές ομολόγων σε μηνιαία βάση, ή κάτι πιο δραστικό μετά τον Μάρτιο του 2017.

Είναι ασφαλώς μια εξέλιξη που δεν θα πρέπει να αρέσει στην Ελλάδα, αν φυσικά το ξεπούλημα συνεχισθεί και η ΕΚΤ αναλάβει δράση.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη.

Αν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ανέβουν μία ποσοστιαία μονάδα ή τόσο τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας είναι πιθανόν να ανέβουν συγκριτικά περισσότερο.

Αν μάλιστα προκύψει πτωτική αγορά ομολόγων και όχι μια απλή διόρθωση, τότε οι δυσκολίες για έναν εκδότη με άσχημη πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως η Ελλάδα, θα είναι πιθανόν ανυπέρβλητες.

Κοινώς, η χώρα θα δυσκολευθεί πολύ να δανεισθεί στις αγορές.

Ο συνδυασμός μιας πιο συντηρητικής ΕΚΤ στο θέμα του QE και μιας πτωτικής αγοράς ομολόγων θα μπορούσε λοιπόν να σημάνει το τέλος των ονείρων της Ελλάδας για αυτοχρηματοδότηση από τις αγορές.

Ακόμη λοιπόν κι αν η Αθήνα έκανε τα πάντα και λάμβανε ό,τι ζητούσε από τους δανειστές, ελλόχευε ο κίνδυνος να πέσει θύμα της αγοράς ομολόγων.

Φυσικά, είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα.

Εμείς, απλά, επισημαίνουμε τον κίνδυνο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v