Δίκοπο μαχαίρι τα επιτόκια

Δεν είναι απλά τα πράγματα για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες καθώς καλούνται από την μια πλευρά να αποτρέψουν μια σοβαρή οικονομική επιβράδυνση και από την άλλη να εμποδίσουν την άνοδο του πληθωρισμού. Το δίλημμα των κεντρικών τραπεζών έχει συνέπειες για τις μετοχές και όχι μόνο.

Δίκοπο μαχαίρι τα επιτόκια
Η χθεσινή αντίδραση της Γουόλ Στρίτ στην ανακοίνωση της Fed περι μείωσης του βασικού επιτοκίου (Fed Funds Rate) στο 4,25% από 4,50% προηγουμένως είναι ενδεικτικό του ναρκοπέδιου στο οποίο λειτουργούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Μετά από αρκετές δεκαετίες, η λέξη στασιμοπληθωρισμός που ο Paul Volcker ως πρόεδρος της Fed από το 1979 μέχρι το 1987 και εν συνεχεία ο Alan Greenspan στις ΗΠΑ και πρόεδροι της γερμανικής Budesbank όπως οι κ.κ. Hans Titmeyer και Karl Otto Pohl μας έκαναν να ξεχάσουμε έχει ξαναεμφανισθεί στο λεξιλόγιο των αγορών.

Οι αγορές ανησυχούν για τις αυξημένες πιθανότητες μιας οικονομικής ύφεσης ως συνέπεια της πιστωτικής κρίσης και της εκσφενδόνισης της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 90 με 100 δολαρίων το βαρέλι που ήταν αδιανόητα στο παρελθόν.

Όμως, την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανηφόρα, φτάνοντας στο 3% τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη και ανερχόμενος στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 11 ετών στη Κίνα.

Υπάρχουν μάλιστα λόγοι να πιστεύει κάποιος ότι δεν πρόκειται για παροδικό φαινόμενο αφού η επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες θα τον τροφοδοτεί μελλοντικά.

Το κλειδί ανάμεσα στον πληθωρισμό και την οικονομική στασιμότητα φαίνεται να κρατούν οι αναδυόμενες αγορές.

Οι τελευταίες λειτουργούν ως ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας από την μια πλευρά αλλά και ως πηγή πληθωριστικών κινδύνων από την άλλη με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης να μην έχουν άμεση επιρροή πάνω τους.

Η Fed, η ΕΚΤ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες καλούνται να ασκήσουν νομισματική πολιτική στις χώρες τους λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, κάτι που περιπλέκει το έργο τους.

Αν μειώσουν πολύ τα επίσημα επιτόκια, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της χρηματαγοράς θα πέσουν κι άλλο, όπως τώρα, για να αποτρέψουν την ύφεση.

Όμως, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα ανέβουν ή τουλάχιστον θα σταθεροποιηθούν, ενσωματώνοντας το αποκαλούμενο πληθωριστικό ασφάλιστρο.

Η διαφορά των μακροπρόθεσμων από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθεί με αποτέλεσμα η καμπύλη επιτοκίων να είναι ανοδική, ενώ θα διευρυνθεί επίσης η διαφορά των ονομαστικών από τα πραγματικά επιτόκια.

Από την άλλη πλευρά, αν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν ότι ο πληθωρισμός αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη απειλή δεν θα μειώσουν τα επιτόκιά τους επιθετικά.

Στη δεύτερη περίπτωση, μια σοβαρή οικονομική επιβράδυνση και πιθανώς ύφεση θα είναι αναπόφευκτη και η καμπύλη των επιτοκίων θα γίνει σχεδόν επίπεδη με τις μετοχές και γενικότερα τις κινητές αξίες υψηλότερου ρίσκου να υποφέρουν.

Η χθεσινή απόφαση της Fed για τα επιτόκια δείχνει ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη στο μυαλό της.

Αναμφισβήτητα, το δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες είναι μεγάλο.

Είναι όμως επίσης σίγουρο ότι οι μετοχές θα είναι χαμένες αν επικρατήσουν τα γεράκια που δίνουν έμφαση στον αντιπληθωριστικό χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v