Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Τραμπ και η Ελλάδα

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα βάλει τις δικές του πινελιές σε θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα.

Με βάση τις θέσεις και απόψεις που έχει εκφράσει προεκλογικά, η εκλογή του Τραμπ στη προεδρία της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη θα επιφέρει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, στο εμπόριο και στην εξωτερική πολιτική της.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών θέσεων θα παίξουν οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του και ιδιαίτερα εκείνες του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου και των υπουργών Οικονομικών, Εμπορίου, Εξωτερικών, Αμυνας και Δικαιοσύνης.

Είναι λοιπόν εύλογο να υπάρχει αβεβαιότητα, που με τη σειρά της δημιουργεί αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές.

Για την Ελλάδα, η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο τον επόμενο Ιανουάριο δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις.

Ενας τρόπος για να τις σκιαγραφήσει κάποιος είναι να σταθεί στις δηλώσεις που ο Τραμπ έχει κάνει για την Ελλάδα κατά καιρούς και οι γενικότερες θέσεις του σε θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, θα ξεχωρίζαμε δύο τοποθετήσεις του.

Πρώτον, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε μπει στο ευρώ, γιατί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα και με λιγότερο κόστος την κρίση.

Δεύτερον, η απροθυμία του να λάβει θέση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015.

Η θέση του θα μπορούσε να περιγραφεί με τη φράση «αφήστε τη Γερμανία να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Η θέση είναι συνεπής με την ιδιότυπη πολιτική αποστασιοποίησης για εξωτερικά θέματα, που φαίνεται να προκρίνει.

Επομένως, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει τις αμερικανικές παρεμβάσεις είτε προς τη Γερμανία, είτε προς το ΔΝΤ για τη διευθέτηση του χρέους και την πολιτική της λιτότητας που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Ομπάμα.

Όμως, οι επιπτώσεις δεν σταματάνε εδώ.

Η ενδεχόμενη ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και πιθανόν στη Γερμανία από τη νίκη Τραμπ θα έχει συνέπειες στη στάση που θα κρατήσουν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι λογικό ότι οι κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν, τουλάχιστον προεκλογικά, να κρατήσουν αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Όμως, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να κάνουν το ίδιο μετεκλογικά.

Είτε γιατί θα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό με κόμματα όπως το φιλελεύθερο στη Γερμανία, είτε λόγω της πίεσης που θα δέχονται από τα λαϊκιστικά.

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να επηρεάσει τη χώρα είναι η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ σε γεωπολιτικά ζητήματα.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει την εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους. Γι' αυτό τον σκοπό θα επιδιώξει τη στενότερη συνεργασία με την Τουρκία και τους Κούρδους.

Φυσικά, Τούρκοι και Κούρδοι δεν τα πάνε καλά, όμως ο Τραμπ πιστεύει πως μπορεί να καταφέρει να τους συμφιλιώσει, για να πολεμήσουν από κοινού το Ισλαμικό Κράτος.

Η έμφαση στη σχέση με την Τουρκία σημαίνει πιθανόν ότι ο Ερντογάν θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στο εσωτερικό της χώρας του, στην ευρύτερη περιοχή και στο μεταναστευτικό.

Στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να συμπεριληφθεί το Αιγαίο.

Ακόμη, ο νέος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα.

Οι άμεσες επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη εμπλοκή θα είναι μικρές για την Ελλάδα, αλλά δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν.

Αν κανείς βάλει όλα τα ανωτέρω κομμάτια μαζί, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προεδρία Τραμπ δεν φαίνεται να υπόσχεται κάτι καινούργιο, θετικό για την Ελλάδα.

Στην αρχή τουλάχιστον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v