Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και τώρα πληρώστε τους ιδιώτες!

Το υπουργείο Οικονομικών υπερηφανεύεται για την υπέρβαση του στόχου στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 10μηνο. Θα ήταν καλύτερα να εξοφλήσει αυτούς στους οποίους χρωστάει.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 2,32 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Τα καθαρά έσοδα είναι 6,16% πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού στο 10μηνο.

Τα ανωτέρω στοιχεία δείχνουν ότι υπερέβαλαν όσοι είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν υστέρηση των κρατικών εσόδων.

Αποδεικνύουν επίσης ότι δεν είχαν δίκιο οι πολιτικοί που έλεγαν στην τρόικα και δημοσίως τα τελευταία χρόνια ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.

Η αλήθεια είναι πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού συνεχίζει να πληρώνει τους φόρους του, αλλά ένα άλλο κομμάτι, που αυξάνεται συνεχώς, εμφανίζει αδυναμία.

Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν πλέον τα 4 εκατομμύρια και θα αυξηθούν περαιτέρω, αν η οικονομία παραμείνει σε ύφεση.

Αυτό αποτυπώνεται επίσης στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι το κράτος προχώρησε στην εξόφληση 1,87 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Όμως, τα χρέη του κράτους μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ το ίδιο τρίμηνο, που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν νέα χρέη άνω των 850 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς προμηθευτές και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 6,2 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου, ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι σήμερα η επίτευξη μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος σε σύγκριση με τον στόχο είχε βασιστεί κυρίως στην αποκαλούμενη «στάση πληρωμών» του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση τα στοιχεία του 10μηνου, μπορούμε να πούμε πως τα έσοδα συμβάλλουν επίσης στη διερεύνηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το αποτέλεσμα είναι καλοδεχούμενο, γιατί δείχνει αφενός μεν πως θα επιτευχθεί εύκολα ο φετινός δημοσιονομικός στόχος 0,5% του ΑΕΠ, αφετέρου, θέτει τις βάσεις για το 2017.

Όμως, δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα λειτουργεί εις βάρος των πιστωτών του κράτους, που δεν πληρώνονται στην ώρα τους.

Στην πραγματικότητα, έχουμε μια μεγάλη μεταφορά πόρων από τον ιδιωτικό τομέα προς το δημόσιο, που είναι λιγότερο παραγωγικός και ανταγωνιστικός.

Επιπλέον, η μεταφορά πόρων γίνεται με δυσβάσταχτους όρους για όλους εκείνους, πιστωτές και φορολογούμενους, στους οποίους χρωστά το δημόσιο.

Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει υπέρβαση εσόδων, θα περίμενε κανείς να επιταχυνθούν οι αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα των πιστωτών.

Ας μην ξεχνάμε πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κ. κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη υπέρ της ανάκαμψης της οικονομίας το 2ο εξάμηνο του 2016 ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της αποπληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου.

Είναι καιρός να γίνει πραγματικότητα, από τη στιγμή που λεφτά υπάρχουν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v