Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αξιοπιστία έχει το τίμημά της

Η ΕΕ οφείλει να παραδεχθεί τα σφάλματά της στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Όμως, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην κυβέρνηση, που ζυγίζει το πολιτικό κόστος.

Η χώρα έχει κάνει πρόοδο στην αποκατάσταση των βασικών μακροοικονομικών ανισορροπιών, με τη συρρίκνωση των δίδυμων ελλειμμάτων όπως τα αποκαλούσαμε στο παρελθόν, δηλαδή της γενικής κυβέρνησης και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλους τομείς, π.χ. το δημογραφικό, που δεν έχουν τεθεί καν οι βάσεις για την αντιμετώπισή του σε βάθος δεκαετιών.

Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Σε κάποιο βαθμό εξαρτάται από την ελληνική πλευρά, τους δανειστές και ίσως τους γείτονές μας, δηλαδή την Τουρκία.

Οσο τουλάχιστον περνά από το χέρι μας, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, π.χ. τον Ιανουάριο του 2017 μαζί με τις όποιες ουρές.

Εχει ξαναγραφτεί αλλά δεν κάνει κακό να το επαναλάβουμε.

Η αξιοπιστία της χώρας και διαδοχικών κυβερνήσεων είχε πληγεί από την απροθυμία εφαρμογής ή την πλημμελή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές.

Η σημερινή κυβέρνηση το πήγε στα άκρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και η χώρα πλήρωσε το τίμημα με μεγαλύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας από εκείνο που θα μπορούσε να είχε επιτύχει κλείνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έφερε μεν ανακούφιση, αλλά η σημαντική καθυστέρηση στέρησε αρκετά από τα πλεονεκτήματα που θα είχε η ταχύτερη υλοποίησή της.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει στο 8% και άνω.

Αναμφίβολα, τα λάθη που έγιναν στον σχεδιασμό των ελληνικών προγραμμάτων από την Κομισιόν και το ΔΝΤ, κυρίως του πρώτου, δυσκόλεψαν την υλοποίησή τους.

Όμως, οι επιλογές δεν είναι πολλές, για να γυρίσουμε στο σήμερα.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση διέρχεται μια δύσκολη πολιτική φάση.

Αν όμως θέλει να γευθεί τα φρούτα της αυξημένης αξιοπιστίας, θα πρέπει να αποδεχθεί το πολιτικό κόστος και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο.

Σ' αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις της αυξημένης αξιοπιστίας θα γίνουν ορατές μέσω των δύο καναλιών.

Πρώτον, της σημαντικής μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Δεύτερον, μέσω των έμμεσων θετικών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα, που θα έχει η μείωση του κόστους δανεισμού των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, θα πείσει ευκολότερα τους δανειστές να διορθώσουν κάποια από τα λάθη του προγράμματος προσαρμογής όπως οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Αν καταλαβαίνουμε σωστά, αρκετοί στην κυβερνητική παράταξη ζυγίζουν τα συν και πλην της υλοποίησης της δεύτερης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τα προσδοκώμενα οφέλη και τις πολιτικές τάσεις.

Είναι μια διαδικασία που ίσως κρατήσει καιρό και συνδέεται με τις διαθέσεις των δανειστών σε κάποια ζητήματα.

Όπως κι αν έχει, θα πρέπει όλοι να έχουν στο νου τους πως η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας έχει το τίμημά της.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v