Χωρίς να παραγνωρίζει τη θετική επίδραση ενδεχόμενης ελάφρυνσης του χρέους στην ανάκαμψη της οικονομίας, ο ΣΕΒ ανέφερε κάτι επίσης σωστό στην εβδομαδιαία ανάλυσή του.Κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα, μόνο και μόνο επειδή έγινε η ρύθμιση του χρέους, τόνισε.
Μόλις πριν λίγες μέρες, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, είχε διατυπώσει το ίδιο πράγμα σε ομιλία του σε αμερικανικό πανεπιστήμιο με διαφορετικό τρόπο.
Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για προσέλκυση επενδύσεων και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Λίγο-πολύ όλοι συμφωνούν στο ίδιο πράγμα.
Από τη σκοπιά τους, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην αναδιάταξη του χρέους για πολιτικούς λόγους.
Πάντως, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η ελάφρυνση του χρέους συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Κοντολογίς, η υλοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι καλό νέο για την ελληνική οικονομία αλλά δεν θα πρέπει να εθελοτυφλούμε ότι θα οδηγήσει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο ρυθμός ανάπτυξης μιας οικονομίας σε βάθος χρόνου είναι συνάρτηση της κατάστασης του εργατικού δυναμικού, του φυσικού κεφαλαίου και της συνολικής παραγωγικότητας (TFP).
H τελευταία αναφέρεται στην παραγωγικότητα όλων των συντελεστών που επηρεάζουν την παραγωγή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τυχόν διευθέτηση του θέματος του χρέους θα είχε θετικές επιπτώσεις στις προσδοκίες και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας.
Θα μείωνε επίσης την αβεβαιότητα και θα απομάκρυνε ακόμη περισσότερο το Grexit.
Πρακτικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων στο 18%-20% του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα από 12%.
Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο τραπεζικός τομέας θα συνέρχετο, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς το πρόβλημα των προβληματικών δανείων και την επαναφορά των φορολογικών συντελεστών σε πιο χαμηλά επίπεδα.
Με άλλα λόγια, η ελάφρυνση του χρέους θα είχε θετική επίπτωση στις επενδύσεις και στον σχηματισμό κεφαλαίου αλλά σταδιακά και υπό προϋποθέσεις, π.χ. μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στον τομέα του εργατικού δυναμικού και της απασχόλησης δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά.
Ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει και αυτό θα αποτυπωθεί στο μέγεθος της εργατικής δύναμης τις επόμενες δεκαετίες. Το δημογραφικό θα συνεχίσει να είναι τροχοπέδη.
Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται πως θα παραμείνει υψηλό, αν και χαμηλότερο από τα σημερινά επίπεδα του 23%.
Επιπλέον, οι άλλες μορφές απασχόλησης, εκτός της πλήρους, θα συνεχίσουν πιθανόν να κερδίζουν έδαφος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνεισφορά του εργατικού δυναμικού στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κυμαίνεται από μηδενική έως αρνητική μεσομακροπρόθεσμα.
Τέλος, η απροθυμία υλοποίησης ή αντιστροφής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυαν τη συνολική παραγωγικότητα δείχνει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της τελευταίας θα είναι περιορισμένος σε βάθος χρόνου.
Κατόπιν τούτου, γίνεται ορατό ότι η διευθέτηση του χρέους δεν αρκεί για να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.