Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 3 σενάρια και το μήνυμα του κ. Σόιμπλε

Στο πρόσφατο Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έκανε επίδειξη δύναμης, εγείροντας ενστάσεις για την εφάπαξ εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Ο ίδιος στέλνει ένα νέο μήνυμα, που οφείλουμε να ακούσουμε και να προσαρμοσθούμε.

Εχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη στο παρελθόν ότι αν υπάρχει ένας άνθρωπος που θα πρέπει να ακούμε προσεκτικά τι λέει για το ελληνικό ζήτημα, αυτός είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Η μοναδική φορά που ο κ. Σόιμπλε έπεσε έξω, κι αυτό μόνο ως προς τον χρόνο, αφορούσε την εκτίμησή του ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα έκλεινε στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Ο ίδιος ξαναχτύπησε την Παρασκευή στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

«Αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο ίδιος αντιπαρέβαλε την απαισιοδοξία του Ταμείου, αναφορικά με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα, με την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, υπενθυμίζοντας τον ρόλο-γέφυρα του δημοσιονομικού κόφτη σε περίπτωση που το ΔΝΤ επιβεβαιωθεί.

Κατόπιν τούτου θεωρούμε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην υπάρξει συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν τα μέσα του 2018, ή τουλάχιστον πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017.

Με δεδομένο το μεγάλο ειδικό βάρος του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και την απολυτότητα που εκφράζει στις θέσεις του για το ελληνικό ζήτημα, εκτιμούμε ότι τυχόν εκκλήσεις της Αθήνας στην κ. Μέρκελ για κατανόηση δεν θα βρουν έμπρακτη ανταπόκριση.

Η καγκελάριος απέφευγε πάντοτε να έλθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό της και σε κάποιες περιπτώσεις υπερασπιζόταν τις θέσεις του.

Είναι λογικό λοιπόν να μη θέλει να έλθει σε σύγκρουση μαζί του για την Ελλάδα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Αρκετοί παρατηρητές στο εξωτερικό έχουν ήδη συμπεράνει ότι το ελληνικό χρέος θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, αφού σχηματισθεί νέα κυβέρνηση στην οποία ο κ. Σόιμπλε μπορεί να μην έχει κανέναν ή τουλάχιστον τον ίδιο ρόλο.

Το ερώτημα που γεννάται, είναι τι θα γίνει με τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σε μια τέτοια περίπτωση.

Τα πιθανά σενάρια είναι τρία, κατά την άποψή μας:

Πρώτον, να μην τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση τόσο γρήγορα όσο περιμένει η ελληνική κυβέρνηση, οπότε τα πάντα πάνε χρονικά πιο πίσω.

Δεύτερον, να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση πριν τα τέλη του 2016 και να βρεθεί μια νομική φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, π.χ. Βερολίνο, ΔΝΤ.

Τρίτον, να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αλλά να μη βρεθεί κοινός τρόπος στις συζητήσεις του ΔΝΤ με την Κομισιόν για το ελληνικό χρέος.

Από τις τρεις απαντήσεις θεωρούμε λιγότερο πιθανή την τρίτη.

Είναι προφανές ότι η στάση του κ. Σόιμπλε συνδέεται με την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές τόσα χρόνια και τις δικές του έμμονες απόψεις σε κάποια ζητήματα.

Η ανάγνωση πτυχών της ελληνικής κατάστασης μέσα από τα κιάλια του «ηθικού κινδύνου» είναι μία από αυτές.

Όμως, δεν δουλεύει πάντοτε στην Ελλάδα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ αναγκάσθηκε να μειώσει δραστικά το επιτόκιο που χρέωνε στα διακρατικά δάνεια των 52,9 δισ. ευρώ του πρώτου μνημονίου, όταν διαπίστωσε ότι είχαν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Όμως, ο κ. Σόιμπλε δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη για το ελληνικό χρέος και άλλα δρώμενα.

Οι επιπτώσεις μένουν να φανούν αργά ή γρήγορα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v