Το ελληνικό χρέος είναι ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις που γίνονται στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.Το γεγονός δεν εκπλήσσει, ούτε ασφαλώς οι θέσεις που εκφράζουν οι εμπλεκόμενοι αφού είναι γνωστές.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου επανέλαβε την ανάγκη της ταχείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ ανέφερε ακόμη μια φορά πως το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο.
Η ίδια τόνισε πως ζητά από μεν την Ελλάδα να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, από δε τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές ελάφρυνση του χρέους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι να γίνει πιο ανταγωνιστική, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για το χρέος παραπλανεί τον ελληνικό λαό.
Μάλιστα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κ. Βαρουφάκη, που είχε δηλώσει πως ακόμη και αν διαγραφόταν το χρέος, η Ελλάδα θα βρισκόταν στην ίδια θέση σε ένα με δύο χρόνια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Είναι σαφές πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας στο θέμα του ελληνικού χρέους.
Αυτό έγινε πιο σαφές από δύο ακόμη γεγονότα.
Πρώτον, την αναφορά του κ. Ντομπρόβσκις της Κομισιόν ότι το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο στις προβλέψεις του.
Δεύτερον, τη δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ στο Bloomberg προχθές ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να προσαρμοσθεί στην Ευρώπη γιατί υπάρχει ο ESM.
Κι όμως μερικές μέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι πιο συνεργάσιμο τώρα σε σχέση με το παρελθόν.
Από τις ανωτέρω δηλώσεις και τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων χρόνων προκύπτει ότι δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν μεσομακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα το καθιστούν διαχειρίσιμο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου.
Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η τελευταία ήταν προϋπόθεση για την ψήφιση του ελληνικού προγράμματος από μερίδα Γερμανών βουλευτών.
Κάτι τέτοιο ίσως επηρεάσει την απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή ή μη των ελληνικών ομολόγων στο QE μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Εκτός λοιπόν κι αν υπάρξει κάποια συμφωνία στο παρασκήνιο που θα φέρει τα πάνω-κάτω, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να μη βάλει λεφτά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω 4 με 6 δισ. ευρώ.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.