Η Βουλή έκανε χθες, με μεγάλη πλειοψηφία, τη σύμβαση για το Ελληνικό νόμο του κράτους, δίνοντας τέλος σε μια εκκρεμότητα χρόνων.
Η αλήθεια είναι πως η επένδυση στο Ελληνικό, μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις real estate στην Ευρώπη και στον κόσμο, είναι μακρόπνοη και ενέχει ρίσκα για την κοινοπραξία υπό τη Lamda Development που την ανέλαβε.
Όμως, έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και την εθνική οικονομία.
Είναι κατανοητό να υπάρχουν αντιδράσεις από ανθρώπους και φορείς που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει και να συντηρηθεί εκεί ένα μεγάλο πάρκο, χωρίς οικιστική ανάπτυξη.
Όμως, υπάρχουν άλλα παραδείγματα εγκατάλειψης πολύ μικρότερων πάρκων στην Αττική, λόγω έλλειψης πόρων.
Δεν εκπλήσσουν επίσης οι αντιδράσεις από άλλους που θεωρούν ότι το τίμημα είναι πολύ μικρό για ένα τέτοιο «φιλέτο».
Είναι επίσης κατανοητή η αμηχανία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που ήταν πολέμιοι του πρότζεκτ στο παρελθόν αλλά τώρα το υπερψήφισαν, επικαλούμενοι κάποιες τροποποιήσεις, για άλλους προφανείς λόγους.
Όμως, θα περίμενε κανείς από υπουργούς της κυβέρνησης όπως ο κ. Μπαλτάς να σιωπήσουν αντί να κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου «ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό».
Οσο κι αν αισθάνονταν την ανάγκη να απολογηθούν προσωπικά για την αλλαγή στάσης.
Θα ήταν πιο τίμιο και σωστό να παραιτηθούν για ιδεολογικούς και λόγους αρχής, αν αισθάνονται τύψεις, και όχι να διατηρούν τις υπουργικές καρέκλες.
Οι ίδιοι ίσως δεν το αντιλαμβάνονται αλλά στον σημερινό κόσμο, όλες οι δηλώσεις μεταδίδονται στο εξωτερικό και τις πληροφορούνται π.χ. οι δανειστές και άλλοι εν δυνάμει επενδυτές.
Στέλνουν λοιπόν το μήνυμα πως η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει μεν τα σχετικά νομοσχέδια αλλά δεν θέλει να τα υλοποιήσει.
Αυτό έχει κόστος για την οικονομία, γιατί στέλνει το λάθος μήνυμα και δεν βοηθά την επενδυτική, επιχειρηματική ψυχολογία, αποθαρρύνοντας μερικούς από εκείνους που θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα.
Ανάλογες καταστάσεις έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν με άλλες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή του ΟΛΠ.
Αντί να πάρουν οι κυβερνώντες και η εθνική οικονομία το μέγιστο από τέτοιες κινήσεις, υποβοηθώντας την ανάκαμψη, καταφέρνουν με τις αντιρρήσεις, παλινωδίες κ.τ.λ. να περάσουν σχεδόν απαρατήρητες.
Γι' αυτό τον λόγο ισχυριζόμαστε πως η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της με τέτοιες δηλώσεις, συμπεριφορές υπουργών κ.τ.λ.
Από τη στιγμή που αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος λόγω αλλαγής θέσεων, καλό θα ήταν να επωφεληθεί τουλάχιστον από τις θετικές οικονομικές συνέπειες μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων όπως το Ελληνικό και ο ΟΛΠ.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.