Αγορές: Η άφιξη του νέου ιππικού

Η πιστωτική κρίση έχει καταστήσει ακριβότερο και πιο δυσεύρετο το χρήμα, περιορίζοντας τα ντιλ που έδιναν ώθηση στις μετοχές το πρώτο εξάμηνο. Οι αγορές πόνταραν πολλά στο ιππικό της Fed για να τις βγάλει από τη δύσκολη θέση, αλλά πλέον μπορούν να ελπίζουν σε βοήθεια κι από αλλού.

Αγορές:  Η άφιξη του νέου ιππικού
Η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί οικονομικά προβλήματα στις χώρες της Δύσης, αλλά ευχάριστο πονοκέφαλο στις χώρες όπου εισρέουν τα πετροδολάρια.

Τα επενδυτικά πρότζεκτ στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες δεν μπορούν να απορροφήσουν παρά ένα μέρος των εισροών και επομένως η ανακύκλωση ενός σημαντικού μέρους των πετροδολαρίων στις χώρες της Δύσης αποτελεί μονόδρομο.

Μέχρι σήμερα, επενδυτικές εταιρίες από τέτοιες χώρες, όπως η Dubai International Capital και η Mubadala Development από το Abu Dhabi, έχουν αποκτήσει συμμετοχή σε μεγάλες τράπεζες, όπως η HSBC, και Private Equity Groups όπως το αμερικανικό Carlyle.

Όμως, καμία κίνηση δεν επηρέασε τις αγορές τόσο πολύ όσο η χθεσινή.

Η απόφαση του επενδυτικού βραχίονα του κράτους του Abu Dhabi να ενισχύσει -με το αζημίωτο φυσικά- την κεφαλαιακή βάση της Citigroup, αγοράζοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων που είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμα σε μετοχές από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011, υπενθύμισε σ’ όλους μέσα στον ορυμαγδό της πιστωτικής κρίσης ότι κάποιοι έχουν πολύ ρευστό.

Σε μια δύσκολη φάση για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αποδείχτηκε ότι οι επενδυτικές κρατικές εταιρίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και δυνητικά της Κίνας μπορούν να καλύψουν το κενό που άφησαν τα private equity λόγω της κρίσης.

Μετά λοιπόν τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα των επενδυτών για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και της Wall Street, η εμφάνιση αγοραστών με βαθιά πορτοφόλια υπενθυμίζει σ’ όλους ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να προβλέψει κάποιος το τέλος του χρηματιστηριακού πάρτι.

Η λογική λέει ότι η παρουσία τους θα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή όσο η τιμή του πετρελαίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι μετοχές στις ανεπτυγμένες δείχνουν αδυναμία καθώς τα πετρο-funds στελεχώνονται με έμπειρα στελέχη από δυτικές χώρες και αποκτούν σύγχρονες δομές.

Η βοήθεια στις αγορές, με το αζημίωτο φυσικά, θα αποδειχτεί πιο ισχυρή αν συνεισφέρουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των μεγάλων τραπεζών, που έχουν δει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς τους να υποχωρούν αισθητά λόγω των απομειώσεων στις οποίες προέβησαν για επενδύσεις σε σύνθετα προϊόντα και των διαγραφών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν είναι μυστικό ότι ο δείκτης Tier I της Citigroup υποχώρησε στο 7,3% μετά τις διαγραφές και τις απομειώσεις στοιχείων του ενεργητικού το τελευταίο διάστημα.

Εξυπακούεται ότι τα πετρο-funds αυτού του είδους δεν είναι καλοί Σαμαρείτες.

Είναι όμως σε καλύτερη θέση σήμερα να αξιολογήσουν το ρίσκο των επενδύσεών τους, πράγμα που τους κάνει πιο σοφιστικέ επενδυτές.

Στη μάχη εναντίον της ύφεσης και της χρηματιστηριακής καχεξίας, όσο περισσότερες ίλες ιππικού υπάρχουν τόσο το καλύτερο. Άλλωστε, ακόμη και το ιππικό της Fed χρειάζεται βοήθεια σε ώρες μάχης.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v