Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο τέλος του παιχνιδιού το σφυρίζουν οι... διαιτητές

Ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι τελειώνει όταν σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη. Στην ελληνική σκηνή, υπάρχει κάτι το ανάλογο. Γι' αυτό οι διαξιφισμοί κυβέρνησης και ΝΔ για τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν έχουν τόση σημασία.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε τελειώσει με την εποχή των μνημονίων, όπως τη γνωρίσαμε, στα τέλη του 2014 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Όμως, αυτό δεν έγινε.

Αντίθετα, κατάφερε να πάει σε τρίτο μνημόνιο, που λήγει στα μέσα του 2018 και προβλέπει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέχρι του ποσού των 86 δισ. ευρώ.

Mέχρι τότε, η περιβόητη εθνική ανεξαρτησία θα πρέπει να περιμένει.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φρόντισαν να μας το υπενθυμίσουν την προηγούμενη εβδομάδα.

Πώς;

Φέρνοντας ενστάσεις σε μια σειρά από θέματα που άπτονται της ουράς της 1ης αξιολόγησης και της 2ης αξιολόγησης που έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου.

Ανάμεσά τους κι εκείνο για τον ακατάσχετο λογαριασμό των ελεύθερων επαγγελματιών και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θέμα στο οποίο επανήλθε χθες ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες μειώσεις φόρων και στις κατηγορίες κρατικών δαπανών από τις οποίες θέλει να εξοικονομήσει το ισόποσο του 1,9 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια, αν δεν κάνουμε λάθος.

Ηταν φυσιολογικό και επόμενο, η κυβέρνηση να αντιδράσει, προσπαθώντας να αποδυναμώσει την απήχηση του μηνύματος του κ. Μητσοτάκη.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, αν και έχουμε την εντύπωση ότι όλα αυτά κουράζουν ένα σημαντικό μέρος του κόσμου.

Όμως, γνωρίζουμε κάτι άλλο.

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε μνημόνιο και επομένως υπό διεθνή επιτροπεία.

Επομένως, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί, αν δεν έχει περάσει πρώτα από την κρησάρα των δανειστών.

Το ίδιο ισχύει για τις προτάσεις-μέτρα του κ. Μητσοτάκη.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως μπορεί να τα περάσει, γιατί είναι αξιόπιστος.

Πράγματι, αρκετοί δανειστές έχουν καλή άποψη για τον αρχηγό της ΝΔ, υπό την έννοια ότι πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος αν του μιλήσει.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούν ό,τι τους παρουσιάσει.

Για να λάβει την έγκρισή τους, θα πρέπει τα μέτρα να είναι σωστά επεξεργασμένα και κοστολογημένα.

Με όλο τον σεβασμό στους βουλευτές και σε κάτι άλλους που συμμετέχουν στις διάφορες επιτροπές της ΝΔ, αλλά δεν έχουν την εμπειρία για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Για να περάσει το τεστ του κουαρτέτου, η εργασία θα πρέπει να έχει γίνει από άτομο ή άτομα που είναι καλά κατηρτισμένα και έχουν εμπειρία από κοστολογήσεις μέτρων, έχοντας διαπραγματευθεί με τους δανειστές στο παρελθόν.

Σε περίπτωση που δεν συμβεί το ανωτέρω, οι της ΝΔ μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αν φυσικά έχουν γίνει εκλογές και έχουν πάρει την εξουσία.

Αναφερόμαστε στο τελευταίο γιατί δεν θεωρούμε πιθανό να γίνουν εκλογές πριν από το 2018 το νωρίτερο, ακούγοντας τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Μέχρι τότε, θα έχει μεσολαβήσει μια ακόμη ΔΕΘ και τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει.

Εν πάση περιπτώσει, την τελευταία λέξη στα προτεινόμενα μέτρα θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Επομένως, οι διαξιφισμοί κυβέρνησης-ΝΔ γίνονται για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία.

Dr. Money

 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v