Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ρευστότητα δαγκώνει!

Η δημοσιονομική λιτότητα ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την παρατεταμένη ύφεση, όμως μερίδιο ευθύνης έχει επίσης η απομόχλευση του τραπεζικού τομέα. Κάποια πρόσφατα σημάδια που προβληματίζουν.

Η βελτίωση κάποιων μακροοικονομικών δεικτών, π.χ. οικονομικού κλίματος, υπεύθυνων παραγγελιών PMI, τους τελευταίους μήνες παραπέμπουν σε καλύτερες επιδόσεις της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες.

Κάποιες ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο συνδέονται με τους ανωτέρω δείκτες και φυσικά την ευνοϊκή σύγκριση με το επιβαρυμένο δεύτερο εξάμηνο του 2015 λόγω capital controls κ.τ.λ.

Παρ' όλα αυτά οι απαισιόδοξοι δεν πτοούνταν, επισείοντας τις αυξημένες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αν πιστέψουμε τα λεγόμενα, ή καλύτερα τις διαρροές των επισήμων, τα κρατικά έσοδα πάνε καλά, οπότε οι ανησυχίες των πεσιμιστών δεν δικαιώνονται ως προς το δημοσιονομικό σκέλος.

Επιπλέον, οι διαρροές υψηλόβαθμου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, που θέλουν τις καταθέσεις να έχουν αυξηθεί πάνω από 4 δισ. ευρώ από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, παραπέμπουν σε ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Οι πηγές της αύξησης των καταθέσεων έχουν επίσης κάποια σημασία.

Σύμφωνα με αναλυτές ξένων οίκων, η αύξηση των καταθέσεων οφείλετο κυρίως στις υψηλότερες καταθέσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης και στους λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων.

Υπάρχουν επίσης οι εποχικοί λόγοι, από τον τουρισμό.

Αντίθετα, τραπεζικά στελέχη του τομέα εκτιμούσαν ότι η επιστροφή καταθέσεων λόγω της μερικής άρσης των capital controls τον Ιούλιο ήταν περιορισμένη.

Παρ' όλα αυτά η αύξηση των καταθέσεων αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι.

Όμως, άλλοι συνάδελφοί τους που ειδικεύονται στο τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαπιστώνουν κάτι ανησυχητικό.

Μια αλλαγή της τάσης στα προβληματικά δάνεια προς το χειρότερο, την οποία συνδέουν με τις αυξημένες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Να θυμίσουμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 370 εκατ. ευρώ περίπου στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Οι τέσσερεις τράπεζες είχαν εμφανίσει αύξηση μεν των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2016, αλλά μικρότερη σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί ανασταλτικά στην παροχή περισσότερων νέων τραπεζικών δανείων στα νοικοκυριά και στις εταιρείες.

Φυσικά, η μειωμένη ζήτηση για δάνεια από αξιόχρεους ιδιώτες και επιχειρήσεις παίζει επίσης ρόλο. Σημειώνεται ότι το τραπεζικό σύστημα έχει εισέλθει σε φάση απομόχλευσης εδώ και χρόνια, συμβάλλοντας στην παράταση της ύφεσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,6% τον Ιούλιο από 2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 638 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 479 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Σ' όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα νέα στοιχεία για σημαντική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Οσο κι αν η αύξηση στο δίμηνο οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, όπως επισημαίνουν μερικοί, εν τούτοις το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Τα «φέσια» ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ στο 8μηνο.

Αν η εικόνα που δίνεται από τους εμπλεκόμενους είναι σωστή, δύο τινά συμβαίνουν.

Από τη μία πλευρά, έχουμε ανταπόκριση ενός μεγάλου μέρους του κόσμου και των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους προς κρατικούς φορείς και από την άλλη, εμφανή δυσκολία κάποιων στην εκπλήρωση άλλων υποχρεώσεών τους προς τρίτους, π.χ. τράπεζες.

Και φυσικά, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων σε εφορία, ασφαλιστικούς φορείς κ.τ.λ.

Με άλλα λόγια, η ρευστότητα συνεχίζει να είναι σοβαρό τροχοπέδη στην ανάκαμψη.

Γι' αυτό, το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι το κλείσιμο της ουράς της πρώτης αξιολόγησης, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ να πάει για αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου.

 

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v