Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H «γέφυρα» του ΔΝΤ με την Κομισιόν για το ελληνικό χρέος

Οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να αποδειχθούν μικρότερες απ' ό,τι φαντάζουν.

Για να μην ξεχνάμε και για να μην τα μπερδεύουμε.

Το μάνατζμεντ του ΔΝΤ έχει εκδηλώσει την πρόθεση να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει μια χρηματοδοτική διευκόλυνση προς την Ελλάδα πριν το τέλος του 2016.

Το ύψος της διευκόλυνσης θα το μάθουμε όταν έλθει η ώρα.

Η έγκριση του δανείου προς την Ελλάδα θα βασισθεί σε μια νέα ανάλυση για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) και την αξιολόγηση των μέτρων ελάφρυνσης που αποφάσισε το Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Τα μέτρα, εκτός των βραχυπρόθεσμων, θα τεθούν σε εφαρμογή στο τέλος του τρίτου οικονομικού προγράμματος που σχεδιάζεται για τα μέσα του 2018, υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής του.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν το εύρος των μέτρων εκείνο το διάστημα, στη βάση μιας αναθεωρημένης ανάλυσης για τη διαχείριση του χρέους που θα υποβάλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ).

Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία και άλλες χώρες επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας και για τα κοινοβούλιά τους.

Επομένως, θα πρέπει να τα βρουν στο θέμα της ανάλυσης της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Οι συνομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μάλιστα, όπως μας επισημάνθηκε, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε για εποικοδομητικές συνομιλίες με το ΔΝΤ.

Επρόκειτο για μια ακόμη φιλοφρόνηση, ή αντικατόπτριζε την ατμόσφαιρα στις συζητήσεις των δύο πλευρών;

Δεν γνωρίζουμε.

Όμως, γνωρίζουμε κάτι άλλο.

Τη θέση του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με βάση το ανώτατο όριο στις ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες ως προς το ΑΕΠ.

Το Ταμείο πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος δεν θα μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης μακροπρόθεσμα, αν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν περιορισθούν στο 15%-20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, με βάση τη διεθνή εμπειρία.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι το κατώτατο όριο θα πρέπει να υποχωρήσει στο 10% του ΑΕΠ και να είναι σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον το 2040.

Αντίθετα, η ΕΕ τοποθετεί το κατώτατο όριο στο 15% του ΑΕΠ.

Όμως, δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί αν το ετήσιο όριο συμπεριλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια που ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ ή 8,6% του σημερινού ΑΕΠ.

Αν συμπεριληφθούν τα έντοκα, ίσως έχουμε συμβιβασμό μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Κι αυτό γιατί οι ετήσιες αποπληρωμές ομολόγων θα είναι αρκετά μικρότερες από το 10% του ΑΕΠ, ικανοποιώντας το Ταμείο, αφού τα έντοκα θα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο.

Κάποιος ίσως ισχυρισθεί ότι το ΔΝΤ περιλαμβάνει τα έντοκα στο 10% του ΑΕΠ.

Αν όμως ήταν έτσι, η Ελλάδα θα αποπλήρωνε δάνεια και ομόλογα που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 2% του ΑΕΠ ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι λογικό.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v