Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος και ο άγνωστος x του Οκτωβρίου

Η πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού έχει οικονομικές και εν δυνάμει πολιτικές επιπτώσεις. Αν ο Σεπτέμβριος είναι ένας καθοριστικός μήνας για τον προϋπολογισμό, ο Οκτώβριος ίσως έχει το «κλειδί».

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν θα είναι η τελευταία.

Ως εκ τούτου δεν εκπλήσσει.

Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι κάτι άλλο.

Τα νούμερα που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ είναι εφικτή.

Για την ακρίβεια, η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα κρίνεται ως μια απολύτως ρεαλιστική υπόθεση.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί επίσης το ποσό των 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες, που θα πρέπει να συνυπολογισθεί στον προϋπολογισμό με τη δεδουλευμένη βάση (accrual basis), έστω κι αν ένα ποσό εισπραχθεί ταμειακά τα επόμενα χρόνια.

Όμως, τα μηνύματα που λαμβάνουμε από άτομα που θεωρούμε αξιόπιστα είναι πως ο φετινός δημοσιονομικός στόχος δεν θα επιτευχθεί κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς όμως να εξηγούν τους λόγους.

Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Οκτώβριος, όταν η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat θα ανακοινώσουν τα τελικά δημοσιονομικά νούμερα του 2015 και ίσως αναθεωρήσουν κάποιες χρονοσειρές για φέτος.

Σημειώνεται πως η αρχική εκτίμηση μιλούσε για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25% το 2015.

Μια αναθεώρηση επί τα χείρω δεν θα μας εξέπληττε εδώ, ενθυμούμενοι τη διαφοροποίηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ από εκείνες της Κομισιόν. Το ΔΝΤ μιλούσε για πρωτογενές έλλειμμα.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι τα νούμερα που καθορίζουν το αποτέλεσμα είναι εκείνα της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι αριθμοί του κρατικού προϋπολογισμού -για τους οποίους γίνεται κάθε μήνα τόσος θόρυβος- είναι μεν σημαντικοί αλλά είναι υποσύνολο της Γενικής Κυβέρνησης.

Με βάση τα δημοσιευθέντα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,33 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 245 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Πιο αναλυτικά, τα έσοδα ανήλθαν σε 35,77 δισ. ευρώ το εξάμηνο του 2016 έναντι 32,12 δισ. το αντίστοιχο του 2015.
Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες έφθασαν το ποσό των 35,88 δισ. ευρώ το εξάμηνο του 2016 έναντι 35,23 δισ. το αντίστοιχο διάστημα την προηγούμενη χρονιά.

Το αποτέλεσμα ήταν συνολικό έλλειμμα ύψους 115 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης έναντι ελλείμματος 3,11 δισ. το εξάμηνο του 2015.

Αναμφίβολα, ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας.

Πληρώνεται η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, εκτός των άλλων, οπότε θα πάρουμε μια γεύση της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής και παρά την υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έναντι του στόχου τον Ιούλιο και μάλλον τον Αύγουστο, τα συνολικά έσοδα του 8μήνου υπερβαίνουν τον στόχο.

Φυσικά, δεν είναι μόνο τα έσοδα.

Υπάρχουν επίσης οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, που υστερούν κατά πολύ του στόχου στο 8μηνο.

Είναι άλλωστε η γνωστή στάση πληρωμών του κράτους έναντι των ιδιωτών, που επιβαρύνει τους τελευταίους και κατά συνέπεια την εθνική οικονομία.

Όμως, για να επανέλθουμε στο ζητούμενο, που είναι η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο Σεπτέμβριος θα δώσει κάποιες πιο πειστικές απαντήσεις.

Όμως, οι αναμενόμενες αναθεωρήσεις στοιχείων από τις στατιστικές αρχές τον Οκτώβριο ίσως αναδείξουν τον τελευταίο ως τον πιο καθοριστικό μήνα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v