Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα 246 εκατ. ευρώ που πρόσφεραν εκείνοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες ήταν πολύ περισσότερα από εκείνα που περίμεναν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι.
Θα παρακάμψουμε όλα τα άλλα ζητήματα που άπτονται του διαγωνισμού αυτού καθεαυτού, π.χ. αριθμός αδειών, ΕΣΡ, κ.τ.λ., χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημασία τους.
Απλά, θα εκφράσουμε την άποψη ότι από τη στιγμή που τεχνικά είναι εφικτό, οι άδειες θα μπορούσαν και πρέπει να είναι περισσότερες, ώστε να μη βρεθεί κόσμος στον δρόμο και να ενισχυθεί ο πλουραλισμός.
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το ποσό που θα συγκεντρωνόταν θα ήταν ίδιο ή μεγαλύτερο, αν δημοπρατούνταν π.χ. 10 ή παραπάνω άδειες.
Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των προσφορών είναι τόσο υψηλό που καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο οι επιχειρηματίες θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης αγοράς στη χώρα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κριτήρια των επιχειρηματιών δεν ήταν αμιγώς οικονομικά.
Όπως ήταν φυσικό, η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το υψηλό τίμημα, διαμηνύοντας ότι θα διατεθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Να παρατηρήσουμε εδώ ότι τα 246 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 0,14% του ΑΕΠ και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Θα έχει λοιπόν κάποια θετική επίδραση στο ΑΕΠ, αν ξοδευτεί όλο.
Όμως, η καταβολή του ποσού θα είναι τμηματική κι αυτό σημαίνει πως θα διατεθεί σε πάνω από ένα χρόνο, αποδυναμώνοντας την όποια επίδραση.
Παρ' όλα αυτά το ποσό των αδειών θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε ένα άλλο θέμα φέτος.
Τον περιβόητο δημοσιονομικό «κόφτη».
Η πάγια θέση της στήλης είναι ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα το 2016, λόγω του χαμηλού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ και της καθιερωμένης πρακτικής της συγκράτησης των κρατικών δαπανών.
Παρ' όλα αυτά, το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος από απρόβλεπτα γεγονότα και μια αδυναμία καταβολής των υπέρογκων φόρων από σημαντική μερίδα του κόσμου δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Εδώ ακριβώς θα μπορούσε να χρησιμεύσουν τα 246 εκατ. ευρώ.
Κι αυτό γιατί λογιστικά, σύμφωνα με τη δεδουλευμένη βάση, το συνολικό ποσό των 246 εκατ. ευρώ ή 0,14% του ΑΕΠ, θα πρέπει να πιστωθεί στον φετινό προϋπολογισμό.
Δημιουργεί λοιπόν ένα μαξιλάρι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος και να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη».
Φυσικά, αν το ποσό ή ένα μέρος του δαπανηθεί για κοινωνικές δαπάνες εντός του έτους, όπως είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, το μαξιλάρι θα γίνει μικρότερο.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο δημοσιονομικά.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.