Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aρκούδες vs Ταύροι = 2-1

Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών υποχωρούν εδώ και καιρό, χωρίς αυτό να σταθεί εμπόδιο στην άνοδο της υπόλοιπης αγοράς. Όμως το τελευταίο διάστημα σέρνουν γερά τον χορό της χρηματιστηριακής πτώσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, προς τέρψη των αρκούδων που θεωρούν ότι έχουν το πάνω χέρι, αν και οι ταύροι έχουν ακόμη έναν άσο στο μανίκι τους.

Aρκούδες vs Ταύροι = 2-1
Oι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών αποκλίνουν από την υπόλοιπη αγορά εδώ και καιρό.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε ούτε τον Dow Jones να βρεθεί σε υψηλά επίπεδα ούτε τον Nasdaq και τον δείκτη S&P 500 να ”τρέξουν”.

Η πίστη στην ικανότητα της Fed να αποσοβήσει την ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εξηγεί σε σημαντικό βαθμό αυτή την εξέλιξη.

Παρ’ όλα αυτά θα περίμενε κανείς καλύτερη συμπεριφορά από τις μετοχές των τραπεζών, που επηρεάζονται περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο από τις αποφάσεις του.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που παρατηρείται απόκλιση μεταξύ των μετοχών του τραπεζικού κλάδου και της Wall Street. Κοινώς, να πέφτουν οι τραπεζικές μετοχές και να ανεβαίνει η υπόλοιπη αγορά.

Το ίδιο έχει παρατηρηθεί σε 3 ακόμη περιπτώσεις στο παρελθόν, σύμφωνα με τους προσεκτικούς αναλυτές της αμερικανικής αγοράς. Το 1989, το 1994 και το 1999.

Στην πρώτη περίπτωση, ξεκινώντας από τις 13 Οκτωβρίου του 1989, οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούσαν επί 9 μήνες, καταγράφοντας απώλειες 17%, ενώ την ίδια περίοδο η υπόλοιπη αγορά κέρδιζε 9%.

Στη δεύτερη περίπτωση, αρχίζοντας από τις 20 Σεπτεμβρίου του 1994 και για τους δύο επόμενους μήνες, οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών υποχωρούσαν 7%, ενώ η υπόλοιπη αγορά, εκτός του τραπεζικού κλάδου, ανέβαινε 2%.

Σημειωτέον ότι το 1994 ο ρυθμός αύξησης των κερδών των αμερικανικών τραπεζών ήταν σαφώς πιο αδύναμος σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.



Στην τρίτη περίπτωση, οι τραπεζικές μετοχές αρχίζουν να διολισθαίνουν στις 14 Απριλίου του 1999 και τους επόμενους 10 μήνες χάνουν το 31% της αξίας τους κατά μέσο όρο. Το ίδιο 10μηνο, οι υπόλοιπες μετοχές καταγράφουν κέρδη 8% κατά μέσο όρο.

Όμως, το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι αυτό που συνέβη μετά.

Στις δύο από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, η υπόλοιπη αγορά άρχισε να πνέει τα λοίσθια για να ευθυγραμμιστεί με τις τράπεζες. Αυτό συνέβη το 1989 και το 1994.

Αντίθετα, στην περίπτωση του 1999, ήταν οι τραπεζικές μετοχές που άρχισαν να ανεβαίνουν μετά το 10μηνο για να ”πιάσουν” την υπόλοιπη αγορά.

Το ευχάριστο για τις αρκούδες είναι ότι τόσο το 1989 όσο και το 1999 που οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν πολύ, η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε φάση ύφεσης έναν χρόνο και 23 μήνες αργότερα αντίστοιχα.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί την περίοδο που διανύουμε, κι εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Υπάρχει όμως ένας παράγοντας που δεν ήταν τόσο σημαντικός στα τρία προηγούμενα επεισόδια.

Οι αναδυόμενες οικονομίες και αγορές που παίζουν σήμερα μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Αυτός είναι ο άσος στο μανίκι των ταύρων που θα μπορούσε να χαλάσει το πάρτι των αρκούδων.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v