Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό μπόνους από τα χαμηλά επιτόκια

Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ έχει ωφελήσει τις χώρες της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι μια απ' αυτές παρότι δεν δανείζεται στις αγορές. Όμως, αυτή βρίσκεται μπροστά σ' ένα δίλημμα.

Η Πορτογαλία που είχε την προνοητικότητα να βγεί από το μνημόνιο τον Μάιο του 2014 πληρώνει επιτόκιο 2,95% σ' αυτούς που την δανείζουν για 10 χρόνια.

Η Ιρλανδία που βγήκε από το δικό της μνημόνιο στα τέλη του 2013 δανείζεται με επιτόκιο 0,38%.

Η Ισπανία που έδωσε μάχη το Φθινόπωρο του 2012 για να μην πέσει στην ίδια παγίδα με την Ελλάδα και τις άλλες δυο χώρες πληρώνει 0,92% και η Ιταλία με το δημόσιο χρέος στο 130% του ΑΕΠ έχει κόστος δανεισμού 1,08%.

Η Ελλάδα που επέλεξε να πάει σε τρίτο μνημόνιο μέχρι το 2018 αποτελεί εξαίρεση.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπερνά το 8% και φυσικά η χώρα δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές.

Κι όμως, παρόλα αυτά, υπάρχει πολιτικός αρχηγός που θεωρεί ότι είναι καλύτερα που είμαστε σε μνημόνιο για να δανειζόμαστε φθηνά.

Δεν είναι ασφαλώς ο μόνος που το πιστεύει.

Εδώ υπάρχουν άτομα από την επονομαζόμενη «φιλελεύθερη παράταξη» που έκαναν λόμπυ το 2014 για να μην βγεί η χώρα στις αγορές και να συνεχίσει να δανείζεται από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές, επισείοντας τον κίνδυνο της αποτυχίας του εγχειρήματος και το συγκριτικά υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με τα δάνεια του EFSF.

Όμως, δεν έχουμε σκοπό να σταθούμε στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές αλλά σε κάτι άλλο.

Όπως είπαμε, το χαμηλό κόστος δανεισμού των χωρών-μελών της Ευρωζώνης είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΚΤ έχει ενεργοποιήσει διάφορα εργαλεία.

Η συγκεκριμένη πολιτική έχει ωφελήσει τόσο τα κράτη-μέλη όσο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) που δανείζεται φθηνότερα από πριν.

Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού του EFSF-ESM έχει άμεσο, θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης τους.

Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να μην βγαίνει στις αγορές, όμως επωφελείται από την πολιτική της ΕΚΤ επειδή τα δάνεια που έχει λάβει από τον EFSF και τον ESM είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Πόσο εκτιμάται ότι μπορεί να είναι το όφελος για την χώρα από αυτή την μείωση;

Πάνω από 1 δισ. ευρώ και ίσως πλησιάσει το 1,5 δισ. αφού η Ελλάδα εκτιμάται πως θα πληρώσει φέτος κάπου 5 δισ. ευρώ για τόκους έναντι 6,5 δισ. ευρώ το 2015.

Η εξοικονόμηση του 1-15, δισ. ευρώ θα μειώσει το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2016 αλλά δεν θα επηρεάσει το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τόκοι δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος.

Όμως, δεν αποκλείεται τελικά το ποσό που θα εξοικονομηθεί να δαπανηθεί για άλλο σκοπό.

Κοινώς, για την μερική αναδιάρθρωση του χρέους.

Πως; Μέσω μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να επωφεληθεί αργότερα από τα χαμηλά επίπεδα που επικρατούν σήμερα.

Αν φυσικά οι δανειστές δώσουν το πράσινο φως.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v