Τα νομίσματα έχουν πάντα δύο όψεις

H συζήτηση για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ως ισοδύναμο μέτρο για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση έφερε στην επιφάνεια θέματα που πολλοί αγνοούσαν. Όμως, υπάρχουν κι άλλα που δεν θίχθηκαν.

Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε χθες να υπαναχωρήσει από την αρχική θέση του, μειώνοντας στο μισό τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, χύμα ή εμφιαλωμένο, σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις, για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις μερίδας των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ο φόρος θα είναι πλέον 20 ευρώ στα 100 λίτρα και δεν θα επιβάλλεται στο κρασί που εξάγεται.

Η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί έδωσε το έναυσμα, όπως ήταν φυσικό, στους οινοποιούς να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους εναντίον του φόρου.

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι χώρα παραγωγής οίνου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί.

Επίσης, μάθαμε ότι ο ΦΠΑ στο κρασί πήγε στο 23% σήμερα από 8% το 1992, πληγώνοντας τα οργανωμένα οινοποιεία και ενισχύοντας τους φοροδιαφεύγοντες στον κλάδο.

Άλλοι μίλησαν για κερκόπορτα, αφού ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω αύξηση του φόρου στο μέλλον.

Μια μερίδα ανθρώπων του κλάδου μίλησε επίσης για πλήγμα στις εξαγωγές κρασιού ενώ παρατήρησε ότι τα φορολογικά έσοδα από το μέτρο θα υπολείπονταν κατά πολύ του στόχου του οικονομικού επιτελείου για είσπραξη 100-110 εκατ. ευρώ ετησίως.

Είχαμε χθες την ευκαιρία να αναπτύξουμε την άποψή μας για το θέμα, τασσόμενοι εναντίον της επιβολής του φόρου σ' ένα αγροτικό, εξαγωγικό προϊόν όπως το κρασί.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε με ανθρώπους του αγροτικού κλάδου που γνωρίζουν καλά το θέμα και να πληροφορηθούμε κάποιες άλλες πτυχές, που οι υπόλοιποι αγνοούμε ή προσπερνάμε.

Ειδικά για τον ΕΦΚ, ένα σημαντικό θέμα είναι πού θα επιβληθεί. Κοινώς, θα επιβληθεί στον παραγωγό ή στο μπουκάλι;

Σημειώνεται ότι μερικοί οινοποιοί έχουν δικά τους αμπέλια, ενώ άλλοι δεν έχουν και αγοράζουν από αμπελουργούς.

Αν επιβληθεί στον αμπελουργό, που εισπράττει 0,20 με 0,40 ευρώ ανά κιλό σταφυλιού, η ποσοστιαία επιβάρυνση θα είναι τεράστια.

Αν όμως επιβληθεί στο μπουκάλι, όπερ το λογικό, η ποσοστιαία αύξηση θα είναι από μικρή έως πολύ μικρή.

Επίσης, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η τιμή πώλησης του κρασιού.

Άλλη η επιβάρυνση σ' ένα κρασί που πουλιέται προς 8 ή 15 ευρώ το μπουκάλι κι άλλη η επιβάρυνση αν πουλιέται προς 3 ή 4 ευρώ.

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες κρασιού και όλα τα κρασιά δεν είναι της ίδιας ποιότητας.

Όμως, άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα και δεν έχουν κανένα συμφέρον να παραπληροφορήσουν, τονίζουν ότι τα κρασιά πωλούνται ακριβά στην Ελλάδα.

Ένα αγιωργίτικο Νεμέας και ένα καμπερνέ, λένε χαρακτηριστικά, είναι της ίδιας ποιότητας. Όμως, το πρώτο θα το αγοράσει κάποιος στην Ελλάδα αρκετά πιο ακριβά απ' ό,τι το δεύτερο πουλιέται στην Ιταλία ή στη Γαλλία.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως τα κρασιά πωλούνται πανάκριβα στα ελληνικά εστιατόρια, π.χ. ένα Τσιάμπι πωλείται 12 με 15 ευρώ το μπουκάλι σε ιταλικά εστιατόρια, αλλά 30 ευρώ και πλέον σε ελληνικά.

Κοινώς, επισημαίνουν ότι εδώ τα περιθώρια κέρδους είναι πιο μεγάλα.

Φυσικά, αν μιλήσει κάποιος με γνωστούς οινοποιούς θα ισχυρισθούν το αντίθετο, επικαλούμενοι διάφορους λόγους, π.χ. brand.

Όμως, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα.

Ακόμη κι ο ΕΦΚ στο κρασί για τον οποίο έγινε τόσος θόρυβος θα μπορούσε να απορροφηθεί από τους οινοποιούς και να μη φθάσει στον καταναλωτή, ισχυρίζονται.

Ισως η αύξηση του ανταγωνισμού θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σ' έναν κλάδο που υπόσχεται μεν πολλά, αλλά έχει έσοδα λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως από εξαγωγές.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v