To τουρκικό παζλ της Alpha Bank

H είδηση ότι οι τουρκικές εποπτικές αρχές μπλόκαραν την εξαγορά του 50% της τουρκικής τράπεζας Alternatifbank έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, δίνοντας την αφορμή για διάφορα σενάρια. Όμως, το παζλ της Alpha ίσως είναι πιο απλό και ταυτόχρονα πιο σύνθετο.

To τουρκικό παζλ της Alpha Bank
Η μετοχή της μικρής τουρκικής τράπεζας Alternatifbank κατέγραψε σημαντικές απώλειες χθες, παρά την αξιοσημείωτη άνοδο του τουρκικού χρηματιστηρίου, ενώ της Alpha Bank αντέδρασε έντονα ανοδικά.

Σε όρους αγοράς, ήταν η σωστή αντίδραση στο νέο ότι η εξαγορά χάλασε. Η μετοχή της εταιρίας-στόχου έπεσε, ενώ της εξαγοράζουσας εταιρίας ανέβηκε.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Όμως, η άλλη δεν είναι και τόσο ευχάριστη.

Έπειτα από δύο εξαγορές τουρκικών τραπεζών, της Finansbank και της Tekfen από την Εθνική και τη Eurobank αντίστοιχα, δεν είναι ωραίο να πληροφορείται κάποιος ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της γείτονος απέρριψαν την εξαγορά του 50% της Alternatifbank από την Alpha Bank.

Είναι όμως απολύτως φυσικό να αναζητά τα αίτια, πολύ περισσότερο όταν το σκεπτικό της απόφασης δεν δημοσιοποιείται.

Σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, το ντιλ χάλασε γιατί η αρμόδια τουρκική αρχή έκρινε ότι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα δεν εκπλήρωνε τις προϋποθέσεις που έθετε ο τουρκικός νόμος, χωρίς να διευκρινίζεται ποια ή ποιες ήταν αυτές που δεν ικανοποιούσε.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha Bank δεν κρίθηκε ικανοποιητική.

Αναμφισβήτητα, όταν θέλει κάποιος, εποπτική αρχή ή άτομο, να απορρίψει ένα αίτημα μπορεί να πιαστεί και από την πιο μικρή λεπτομέρεια.

Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του 1ου εξαμήνου, ο δείκτης core Tier I (κύρια εποπτικά κεφάλαια) της Alpha Bank ήταν ίσος με 8% και ανερχόταν σε 10,1% αν συμπεριλαμβάνονταν οι υβριδικές εκδόσεις της τράπεζας (non-core Tier I).

Aν μάλιστα συνυπολογίσει κάποιος τους δείκτες Tier I και Tier II, δηλαδή τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha ανερχόταν σε 13,2%.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στους αντίστοιχους δείκτες της Eurobank όταν έλαβε την έγκριση από τις ίδιες τουρκικές αρχές για να εξαγοράσει το 75% της Tekfenbank αντί 185 εκατ. δολαρίων. Μιλάμε για τις αρχές Μαρτίου.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier I και Tier II της Eurobank ανερχόταν σε 10,4% και του core Tier I σε 7,7% με βάση τα στοιχεία του 2006 που ήταν γνωστά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η απόρριψη της εξαγοράς του 50% της Alternatifbank δεν σχετίζεται με την κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha αλλά με κάτι άλλο.

Ένα άλλο επιχείρημα συνδέει την απόρριψη της εξαγοράς με τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος απέναντι σε τουρκική τράπεζα που ήθελε να ανοίξει υποκαταστήματα στη Θράκη.

Όμως, η τουρκική τράπεζα έχει πάρει τις σχετικές άδειες.

Ούτε θα περίμενε κανείς κάτι τέτοιο να συμβεί λίγο καιρό αφότου το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν θριάμβευσε στις εθνικές εκλογές της Τουρκίας. Θα ήταν πολύ ευκολότερο κάτι τέτοιο να γίνει πριν από τις πρόσφατες εκλογές για προφανείς λόγους.

Είναι λοιπόν σαφές ότι από το παζλ της Alpha Bank με την Alternatifbank στην Τουρκία λείπει κάποιο σημαντικό κομμάτι που προφανώς δεν σχετίζεται με τα προαναφερθέντα σενάρια..

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ίσως είναι το πιο δυσεύρετο και έχει την ουρά του στα τεκταινόμενα στην Αθήνα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v